Het Guggenheim Museum in New York. Dat museum herbergt een expositie over de toekomst van het platteland door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. - Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Platteland in de spotlights’

Wat architect Rem Koolhaas over het platteland zegt, weten de bewoners zelf allang.

Wereldwijd is het platteland de afgelopen decennia verwaarloosd en genegeerd. Dat signaleerde architect Rem Koolhaas een paar jaar geleden tijdens een verblijf in een Zwitsers dorp. Ter plekke besloot hij dat hij aandacht wilde genereren voor deze negatieve ontwikkeling. Hij stelde daarom een tentoonstelling samen, genaamd: Countryside, the Future, oftewel: Platteland, de toekomst.

Guggenheim Museum in New York

Wie het zien wil, moet naar het Guggenheim Museum in New York. Dat is een locatie die me verbaast, want stadser kan het niet. Ik snap ook wel dat the middle of nowhere minder publiek trekt, maar is dat nu niet juist het hele punt?

Met deze grootstedelijke locatie wordt het platteland opnieuw genegeerd en dat is jammer. Ik begrijp ook niet waarom je, als je het dan toch in Amerika wilt doen, de expositie niet op kunt tuigen in een dorp als bijvoorbeeld Mount Vernon. Ja, het ligt afgelegen op het Texaanse platteland, maar er gáán een paar vliegtuigen die kant op en er liggen snelwegen. Het platteland is heus niet volkomen onbereikbaar.

Rem Koolhaas zegt dat hij enorme ambities heeft om het platteland te redden van de onzichtbaarheid

In een interview met Trouw zegt Koolhaas echter dat hij enorme ambities heeft om het platteland te redden van de onzichtbaarheid. De trek naar de steden moet doorbroken worden, er moet weer gewoond worden, de verlaten huizen en dorpen moeten weer onderhouden worden.

Dat is mooi gezegd, maar om eerlijk te zijn hoop ik dat hij er dan met zijn ontwerpen vanaf blijft. Hij mag dan wereldberoemd zijn, zijn werk is niet mijn smaak: vooral veel grote blokken die liefst zo onlogisch mogelijk op elkaar gezet zijn.

Niet voor niets stemden veel plattelandsbewoners in Amerika op Trump

De aandacht die Koolhaas voor het platteland wil, is echter interessant.

Voor de plattelanders zelf is het natuurlijk helemaal geen nieuws dat ze al decennia niet in beeld zijn. Niet voor niets stemden veel plattelandsbewoners in Amerika op Trump, die hen van alles beloofde wat voor de stad allang geregeld was.

Ook in Nederland gaat er verhoudinsggewijs veel geld naar de (Rand)stad

Ook in Nederland gaat er verhoudinsggewijs veel geld naar de Randstad. Geld voor openbaar vervoer, scholen, ziekenhuizen, winkels, snel internet, noem maar op.

Boeren, veelal bewoners van het buitengebied, weten daar alles van. Zij voelen zich al jaren een soort tweederangsburgers en hoewel ik niet erg gecharmeerd ben van slachtoffergedrag, begrijp ik de gevoelens wel degelijk.

Voorman bouwbranche: bouw op weidegronden

Wat bijvoorbeeld te denken van Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw? Die zei onlangs dat hij wel een oplossing wist voor het enorme tekort aan bouwlocaties: weilanden. Plek zat en daar bouwen past geweldig goed bij de wens van mensen om groener te willen wonen.

Kennelijk zijn er echt mensen die menen dat het buitengebied vooral een soort ballenbak is, in plaats van productiegrond

Niet te geloven. Kennelijk zijn er echt mensen die menen dat het buitengebied voornamelijk een soort ballenbak is, in plaats van productiegrond.

Als Rem Koolhaas aan dergelijke gedachten iets kan doen, dan is dat toe te juichen. Als hij zijn gebouwen maar thuis laat.

Beheer
WP Admin