PhosAgro: kunstmestprijzen blijven dalen AlgemeenNieuws

PhosAgro: kunstmestprijzen blijven dalen

Topman Andrei Goerjev van PhosAgro denkt dat kunstmestprijzen nog tenminste 10% moeten dalen voordat de bodem is bereikt. Het Russische PhosAgro is de grootste producent van fosfaat in Europa.

Goerjev deed de uitspraak in een gesprek met het Amerikaanse persbureau Reuters.

PhosAgro zelf heeft de productie de laatste twee jaar opgevoerd van 5,8 naar 6,8 miljoen ton en is van plan de productie verder op te voeren. Het productiecijfer slaat op fosfaten maar ook ‘compounds’: samengestelde producten met verwerkt fosfaat, kali en stikstof. Goerjev denkt dat de prijzen na de prijsdaling alweer aantrekken, eind 2016.

Roebel maakt Russen goedkoop

De prijsdalingen raken Rusland het hardst, volgens Goerjev. In China wordt met name veel stikstofkunstmest gemaakt. Volgens de Rus ligt de kostprijs in China hoger dan op veel andere plaatsen. Rusland is daarentegen mede door de enorme verzwakking van de roebel een van de goedkoopste leveranciers, zo niet de goedkoopste geworden.

Goerjev ziet geen fundamentele redenen, zoals het weer of areaalverschuivingen, waarom de prijzen van kunstmest dalen. De oorzaak ligt in wisselkoersdalingen in Brazilië en Argentinië, die import voor boeren daar duur maken. Maar ook in de blijkbaar grote Chinese voorraden en een algehele negatieve stemming over grondstofmarkten. De olieprijs is in een jaar tijd bijna gehalveerd.

Mosaic snijdt in productie

Recent maakte de Amerikaanse kunstmestproducent Mosaic bekend haar jaarproductie van fosfaat met 400.000 ton terug te schroeven. Eerder schroefden enkele kaliproducenten hun productie al terug, maar vooralsnog blijven prijzen relatief laag.

Een overzicht van de kunstmestprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin