Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Overbrenger virus in mais gevonden in Brabant

In 2016 is een populatie spoorcicaden in Nederland ontdekt. De soort kan het maize rough dwarf-virus (MRDV) overbrengen op mais.

Dat meldt website Nature Today.

Het gaat om de spoorcicade Laodelphax striatellus. Deze werd slechts enkele malen als enkel, langvleugelig exemplaar in Nederland gevonden. In 2016 is echter een populatie in Noord-Brabant ontdekt in de omgeving van Oosterhout met zowel larven als kort- en langvleugelige volwassen insecten. Mogelijk zat deze populatie hier al enkele jaren.

Economische schade MRDV

Deze cicade komt op verschillende grassoorten voor, inclusief een aantal graangewassen. In veel tropische landen is Laodelphax een belangrijke plaag in rijst. Schade ontstaat door het zuigen aan planten, maar ook door de overdracht van virussen op onder meer haver, mais, rijst en tarwe. In Europa is alleen de overdracht van MRDV van economisch belang. De maisplant groeit na besmetting niet verder en krijgt een vreemde, dwergachtige vorm.

Het lijkt verstandig om de uitbreiding van de cicade in Nederland te volgen en gevonden exemplaren te testen op aanwezigheid van het MRDV.

Beheer
WP Admin