Foto: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Opvolger: ‘Eigenlijk heb ik de loterij al gewonnen’

Opvolger Bram Pijs (28) denkt niet alleen in geld. De loterij won hij al: in de liefde.

Opvolger Bram combineert het bedrijf met een baan als inseminator. Over vijf jaar wil hij volledig thuis aan het werk zijn.


Lees verder onder de foto‘s.

Bram Pijs. - Foto's: Peter Roek

Bram Pijs. – Foto’s: Peter Roek

Bram Pijs (28)

Woonplaats: Etten-Leur (N.-Br.).
Opleiding: Dier- en veehouderij, afgerond aan de Has in Den Bosch.
Bedrijf: in maatschap met ouders 170 melk- en kalfkoeien plus 120 stuks jongvee, waarvan er 60 bij een jongveeopfokker staan.
Rolverdeling: Bram werkt vier dagen per week als inseminator. Voor hij ’s ochtends vertrekt, voert hij eerst de koeien, zijn vader melkt, zijn moeder doet de kalfjes. ’s Avonds melken Bram en zijn ouders samen. Zijn vader is degene die de administratie doet, verder doen ze al het voorkomende werk zoals het komt. “Overleggen doen we in het voorbijgaan.”

De stalcapaciteit op het bedrijf van Bram is benut.

De stalcapaciteit op het bedrijf van Bram is benut.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Ik zit al een paar jaar in de maatschap en heb mijn inbreng al mogen hebben. Er is niets dat hoeft te wachten tot na de overname. Vier jaar geleden hebben we een nieuwe melkstal gezet, een 2×12 zij-aan-zij. Nee, geen robot, vanwege de kostprijs en voorlopig voldoende arbeid. Bovendien melk ik graag. Groeien? Voorlopig is de stalcapaciteit benut en is het onduidelijk wat de regels rondom stikstof gaan doen. Wat misschien nog wel anders kan, is dat we meer preventief gaan werken. Bijvoorbeeld standaard twee keer per jaar de klauwen bekappen. Daar zouden we ook nu al mee kunnen beginnen, zo ingrijpend is het niet, maar we kunnen niet alles tegelijk.”

Fokkerij is iets waar Bram zich graag mee bezighoudt. "De juist match vinden, is mooi om te doen."

Fokkerij is iets waar Bram zich graag mee bezighoudt. “De juist match vinden, is mooi om te doen.”

Mijn grote voorbeeld is:

“Niet een persoon, maar ik denk hierbij meer aan mensen die zich naast hun eigen bedrijf ook inzetten voor het collectief. Daar heb ik respect voor, zulke mensen worden vaak ondergewaardeerd.”

Het mooiste werk vind ik:

“Melken doe ik erg graag. En voeren. Maar het mooiste moment van de dag is toch wel vlak na het melken en voeren. Dan liggen de koeien rustig in hun boxen te herkauwen. Zo’n mooi gezicht, ik kan er uren naar kijken. Wat ik ook erg leuk vind om me mee bezig te houden, is fokkerij. Het heeft iets spannends om een koe en een stier zo goed mogelijk te matchen en dan te zien of het resultaat is wat je gehoopt had.”

Echt overleg is er niet. Al het voorkomende werk stemmen Bram en zijn ouders af in het voorbijgaan.

Echt overleg is er niet. Al het voorkomende werk stemmen Bram en zijn ouders af in het voorbijgaan.

Ik heb een hekel aan:

“Wat werk betreft echt niks, maar ik heb er een hekel aan als mensen elkaar tegenwerken. Zoals overheden die de ontwikkeling van bedrijven in de weg staan door gedoe met vergunningen. Persoonlijk heb ik er nu geen last van, maar als die nieuwe melkstal er nu zou moeten komen, dan weet ik niet of het wel gelukt zou zijn.”

Vier jaar geleden kwam er een nieuwe melkstal. Er is bewust niet gekozen voor een melkrobot, omdat er arbeid genoeg is.

Vier jaar geleden kwam er een nieuwe melkstal. Er is bewust niet gekozen voor een melkrobot, omdat er arbeid genoeg is.

Als ik een miljoen win in de loterij, dan:

“Eigenlijk heb ik de loterij al gewonnen, in de liefde. Maar als je het puur over geld hebt, zou ik het bedrag investeren in grond, in het verhogen van de ruwvoerkwaliteit en in koecomfort.”

Over vijf jaar, dan:

“Ben ik getrouwd, is de overname verder gevorderd en werk ik volledig thuis op het bedrijf.”

Bram bezig met het schoonspuiten van een kalverhokje. De helft van het jongvee staat bij een opfokker.

Bram bezig met het schoonspuiten van een kalverhokje. De helft van het jongvee staat bij een opfokker.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin