Foto: ANP AlgemeenNieuws

Oproep: meer aandacht voor besmettelijke dierziekte

Lidstaten van de Europese Unie moeten meer doen om de introductie en verspreiding van besmettelijke dierziekten te voorkomen. Dat hebben de Europese landbouwministers dinsdag 18 juni in Luxemburg uitgesproken.

Lidstaten en de Europese Commissie worden door de raad van landbouwministers opgeroepen meer te doen aan onderzoek, verzamelen van gegevens over dierziekten, verbetering van de bestrijdingsmethoden en duidelijke bewustwording bij publiek en betrokken bedrijfsleven.

Ernstige economische en sociale effecten

Volgens de landbouwministers hebben uitbraken van besmettelijke dierziekten zoals Afrikaanse varkenspest en mond- en klauwzeer ernstige economische en sociale effecten. Niet alleen de veehouderij en de handel lijden er onder, ook het toerisme komt er door in de knel.

Gevaar voor de volksgezondheid

Veel van de besmettelijke dierziekten kunnen zich snel verspreiden over landsgrenzen heen en sommige ziekten, zoals vogelpest, kunnen ook gevaar opleveren voor de volksgezondheid.

Mogelijke insleep

In landen buiten de Europese Unie heersen dierziekten, die de EU niet binnen de grenzen wil halen. Daarom moeten lidstaten zich altijd bewust zijn van de mogelijke insleep, aldus de Europese landbouwministers.

Beheer
WP Admin