Melkkoeien op een melkveebedrijf in Duitsland. – Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Opnieuw bovengemiddelde melkprijs Ammerland

Het Duitse kaasbedrijf Ammerland betaalde afgelopen jaar een gemiddelde melkprijs van 45,47 cent per kilo melk (bij 4,4% vet en 3,2% eiwit). Daarmee lukte het de coöperatie in Duitsland opnieuw een bovengemiddelde melkprijs uit te betalen, ook al gaat het om een daling van 20% ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde melkprijs in Nedersaksen kwam in 2023 uit op 43,41 cent per kilo. Wat betreft biologische melk betaalde Ammerland naar eigen zeggen met 62,50 cent per kilo melk zelfs de hoogste prijs in Duitsland.

Ammerland kijkt terug op een succesvol jaar, waarin de melkaanvoer steeg. Als gevolg van een toegenomen melkproductie op de leden-melkveebedrijven nam de melkaanvoer met 6,3% toe naar 2,3 miljard kilo. Daarbij werd nog een beperkt volume van zo’n 50 miljoen kilo melk aangekocht. Ammerland telde in 2023 gemiddeld 1.957 actieve leden (2022 1.941)

FrieslandCampina werft ook in Nedersaksen

Er zou in Nedersaksen, een deelstaat waar ook FrieslandCampina op zoek is naar nieuwe leden, veel interesse zijn om zich bij Ammerland aan te sluiten. Alle leden-melkveebedrijven van Ammerland bevinden zich tot op heden binnen een straal van 80 kilometer rond de productielocaties in Wiefelstede-Dringenburg en Oldenburg. De onderneming lijkt zich geen zorgen te maken over de melkaanvoer, zoals dat bij een aantal andere zuivelbedrijven wel het geval is. Er werd €43 miljoen geïnvesteerd in uitbreiding van de productiecapaciteit. Het gaat hier onder meer om een derde droogtoren voor de productie van melkpoeder, nieuwe pekelbaden voor kaas en een nieuwe afvullijn voor houdbare melk.

Ammerlands omzet daalde afgelopen jaar met 5% naar bijna €1,6 miljard. Na een jaar van recordhoge prijzen kwam deze omzetdaling niet als verrassing. Van de omzet kwam ruim een miljard euro uit kaas. De kaasproductie steeg met 13% naar 206.568 ton. Opvallend is de omzetstijging in verse zuivel. Die steeg met 50% naar €160 miljoen. De productie steeg met 35% naar 210.867 ton

De winst van Ammerland daalde licht van €16 miljoen in 2022 naar €14,3 miljoen in 2023. Het eigen vermogen steeg met 10% naar €185 miljoen en het balanstotaal kwam uit op €429 miljoen (-1,7%).

Afgelopen november nam Ammerland het voormalige magazijn van meubelfabrikant Steinhoff in Westerstede over. De opslag van melkpoeder, houdbare melk en verpakkingsmaterialen wordt op deze logistiek gunstige locatie gecentraliseerd. Ook is er kantoorruimte, waarvan een deel wordt verhuurd als kinderdagverblijf aan de gemeente Westerstede. Naast deze investering staat er in de periode tot 2026 ook nog een uitbreiding van de kaasmakerij gepland.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin