Cosun geeft dit jaar haar eerste opbrengstprognose af, waarbij ze uitgaat van gemiddelde weersomstandigheden gedurende de rest van het seizoen. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Opbrengstprognose Cosun: 13,3 ton suiker per hectare

Cosun Beet Company schat de opbrengst van suikerbieten dit jaar op 13,3 ton suiker per hectare. Deze opbrengst is 600 kilo minder dan het meerjarig gemiddelde.

De groeipuntsdatum kwam dit jaar gemiddeld uit op 23 juni, zo meldt het bedrijf. Dat is een soort peildatum, vanaf dat moment groeien bieten meer in de breedte. Dit is een week later dan gemiddeld, maar de achterstand op andere jaren is wel voor een groot deel ingelopen. Eerder meldde het concern een achterstand van maar liefst drie weken op andere groeiseizoenen. Het voorjaar kwam laat op gang dit jaar vanwege nattigheid en kou.

Eerste opbrengstprognose Cosun dit jaar

Het is de eerste opbrengstprognose die Cosun dit jaar afgeeft. Uitgangspunt bij de prognose is gemiddelde weersomstandigheden in de rest van het seizoen. De opbrengst varieert per regio, evenals de zaaidatum. De laagste opbrengstverwachting geldt voor het noordelijk zandgebied, waar nu 12,0 ton suiker per hectare verwacht wordt. De hoogste opbrengst wordt verwacht in Flevoland (15,4 ton suiker per hectare). De zaaidata liepen uiteen van 24 april in Zeeuws-Vlaanderen tot 1 mei in Oost-Brabant. De groeipuntsdata ontliepen elkaar minder: van 20 juni in Zeeuws-Vlaanderen tot 26 juni op noordelijke zand- en dalgrond.

In Limburg en Zeeuws-Vlaanderen zijn de eerste bladschimmelwaarschuwingen verstuurd na de vondst van cercospora en roest.


Lees ook: Hans Meeuwis (Cosun): ‘Het verdienvermogen van bieten is goed’

Beheer
WP Admin