Onderzoek: boeren missen 25% aardappelopbrengst
Boeren lopen gemiddeld een kwart van de mogelijke aardappelopbrengst mis, blijkt uit onderzoek van Wageningen UR.
Nederlandse akkerbouwers lopen gemiddeld 25% van de mogelijke aardappelopbrengst mis. Dat blijkt uit onderzoek van Paul Ravensbergen van Wageningen UR. Hij bekeek de verschillen in opbrengsten tussen bedrijven en de mogelijke oorzaken daarvan.
Ravensbergen hield op 96 percelen, in onder meer Drenthe, Hoeksche Waard en Limburg, van april tot september de groei bij. Dit meldt universiteitsblad Resource. Om de opbrengsten te vergelijken, bepaalde hij het verschil tussen de maximaal mogelijke opbrengst in theorie en de gerealiseerde opbrengst. Hieruit bleek dat boeren gemiddeld een kwart van de mogelijke opbrengst mislopen. De belangrijkste factoren hierbij zijn water (overtollig water of juist droogte), ziekten, verdichting en tijdstip van poten.
Stikstofoverschot
Ravensbergen bepaalde ook het stikstofoverschot. Op kleigrond werd gemiddeld 265 kilo meer stikstof gebruikt dan het gewas onttrekt. Op zand is dat overschot 139 kilo stikstof per hectare. De rest verdwijnt in de bodem.
Hoewel een plant nooit alle beschikbare stikstof zal opnemen, laat het onderzoek volgens Ravensbergen wel zien dat telers aanzienlijk meer stikstof gebruiken dan nodig is voor de opbrengst die ze realiseren. De boeren die de hoogste opbrengt realiseren, hebben ook een lager overschot aan stikstof.
Of wordt er 530 kg N gegeven?
What whut? Op kleigrond werd gemiddeld 265 kilo meer stikstof gebruikt dan het gewas onttrekt? Suggereer je nu dat je de huidige opbrengst in stand kan houden zonder 1 kg verse stikstof toe te voegen?