Om de 5 dagen rond met spuit tegen phytophthora - Foto: Henk Riswick AkkerbouwOpinie

‘Om de 5 dagen rond met spuit tegen phytophthora’

Phytophthora komt nu veel voor. Alertheid en actie van telers is nodig om het tegen te gaan.

In vrijwel elk aardappelperceel is wel phytophthora te vinden, zeggen teeltadviseurs. Stopbespuitingen hebben volgens middelenfabrikant Adama weinig resultaat. Het Belgische aardappelinstituut PCA meldt in zijn nieuwsbrief dat in Vlaanderen de vele phytophthora-aantastingen vele sporen vormen, dus een bron van nieuwe infecties zijn.

Capaciteitsprobleem bij spuiten

Enkele door Boerderij gesproken telers klagen dat ondanks veelvuldig spuiten de phytophthora toch het gewas ingeslopen is. Er zou geen houden aan zijn. Volgens Wageningen Universiteit zijn de moderne middelen echter sterk genoeg. Het lijkt meer een capaciteitsprobleem. Want er zijn ook nog talloze percelen, ook met vatbare rassen, geheel phytophthoravrij.

De schaalvergroting en het wisselvallige weer zorgen ervoor dat spuitintervallen niet altijd gehandhaafd worden. Veel aardappeltelers kunnen in een normaal jaar wekelijks hun percelen spuiten, maar in een nat jaar als dit is de capaciteit soms ontoereikend om om de vijf dagen alle percelen te bespuiten.

Nattigheid

Ook zijn percelen door de nattigheid niet altijd begaanbaar, waardoor de spuitinterval onbedoeld nog verder wordt opgerekt. Of telers denken een schoon gewas te hebben, maar zien besmettingen over het hoofd omdat ze nalaten even van de trekker af te stappen. Gevolg: phytophthora slaat toe.

Alertheid, lange dagen maken en misschien zelfs extra spuitcapaciteit inhuren is dus nodig om het niet uit de hand te laten lopen.

Phytophthorahaard gezien? Meld deze aan in de haardenkaart

Beheer
WP Admin