Foto: ANP AlgemeenNieuws

NVWA stopt illegale slachtingen in Gelderland

De NVWA trof 18 schapen aan die illegaal geslacht zouden worden, 5 waren al geslacht.

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), politie en opsporingsambtenaren van de Omgevingsdienst Rivierenland hebben op dinsdag 20 juli een illegale slachterij opgerold in de provincie Gelderland. Dat laat de NVWA weten.

De voedselautoriteit meldt op een boerderij 18 schapen te hebben aangetroffen die voor het Offerfeest geslacht zouden worden, en 5 die al geslacht waren. Zes verdachten zijn verhoord en er wordt tegen hen proces-verbaal opgemaakt. De NVWA kwam de illegale slachterij op het spoor dankzij een anonieme melding.

Extra controles op illegaal slachten

Maandagavond begon het drie dagen durende Offerfeest, een belangrijke Islamitische feestdag. Onderdeel daarvan is het ritueel slachten van een dier. Onbedwelmd slachten van dieren is in Nederland alleen in erkende slachthuizen en onder toezicht van de NVWA toegestaan. De NVWA laat weten dit jaar samen met de politie extra te controleren op illegale slachtingen.

De maximale boete voor het onbedwelmd slachten van dieren buiten het slachthuis is € 87.000. Ook kan een overtreder een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar krijgen.

Dit jaar is sprake van krappe beschikbaarheid aan schapen voor het Offerfeest in Nederland. Dit komt doordat de Nederlandse schapenstapel flink is gekrompen, en er geen invoer is van levende dieren vanuit Engeland door de brexit.

Reacties

  1. In westerse landen moeten de moslim broeders het gewoon accepteren dat de dieren verdoofd worden. Hier in Canada worden schapen en geiten gewoon verdoofd voor de hallal slacht. Bisons mogen wel onverdoofd geslacht worden. Voorwaarde is dat de persoon met het mes bij de bison in het hok moet…

Beheer
WP Admin