Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

NVWA neemt 1.000 kilo verboden aaltjesbestrijder in beslag

Het illegaal gebruik van de aaltjesbestrijder Vydate 10G is voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aanleiding geweest extra controles uit te voeren. In Overijssel is vorige week 1.000 kilo van het verboden middel in beslag genomen.

Het was niet de eerste keer dat de NVWA het verboden middel bij telers aantrof, maar de grote hoeveelheid bij de teler in Overijssel is opmerkelijk.

Het middel met de werkzame stof oxamyl is in maart vorig jaar al verboden. Telers hadden nog een half jaar de tijd de bestaande voorraad op te maken (tot 31 oktober 2023).

Extra controles

Omdat de NVWA signalen kreeg over illegaal gebruik van het middel, zijn er extra controles uitgevoerd. De werkzame stof oxamyl was tot vorig jaar toegestaan in verschillende teelten, zoals in aardappelen, bieten, bloemisterijgewassen en boomkwekerijgewassen. Het verbod heeft impact, omdat er niet veel alternatieven beschikbaar zijn om aaltjes te bestrijden.

Het middel is verboden vanwege de risico’s voor degenen die met de middelen moeten werken en voor consumenten.

Het illegale gebruik van niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen kan de teler duur komen te staan. De overtreding kan zowel bij de strafrechter als bij de bestuursrechter tot sancties leiden. Een van de mogelijke gevolgen is een korting op de Europese subsidies in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

 

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin