Foto: Canva AlgemeenNieuws

NVWA-IOD houdt drie mensen aan om fraude vleestracering

De opsporingsdienst van de NVWA, de NVWA-IOD, heeft drie mensen aangehouden op verdenking van fraude bij tracering van vlees. Dat meldt de NVWA.

De drie zijn leidinggevenden dan wel medewerkers bij een grote varkensslachterij en handelshuis in het zuiden van Nederland. De IOD verdenkt hen ervan documenten over de bestemming van vlees te hebben vervalst. Dit gebeurde bij een terugroepactie in 2022.

Er werd toen ontwormingsmiddel aangetroffen in de lever van een geslacht varken, in gehaltes boven het wettelijk toegestane limiet. De NVWA constateerde na onderzoek dat het koppel varkens kort voor de slacht behandeld was met het middel. De betrokken bedrijven moesten het vlees terughalen van al deze varkens.

Geen werkend traceringssysteem

Volgens de NVWA hebben de slachterij en het handelshuis vervolgens meermaals onjuiste gegevens aan de NVWA verstrekt over waar dit vlees naartoe zou zijn gegaan. De opsporingsdienst vermoedt dat de bedrijven dit opzettelijk deden om te voorkomen dat de hele dagproductie (het vlees van zo’n 18.000 varkens) teruggehaald moest worden. Uiteindelijk moest dit alsnog.

Volgens de NVWA hadden de slachterij en het handels geen werkend traceringssysteem en wisten ze niet waar het vlees van de behandelde varkens naartoe was gegaan. Inmiddels hebben ze dit wel, na een bestuursrechtelijke procedure, zo meldt de NVWA.

Beheer
WP Admin