AkkerbouwAchtergrond

Noordelijke provincies het droogst

De noordelijke provincies van Nederland zijn het meest getroffen door de droogte. Dat meldt het Delftse EARS Earth Environment Monitoring op basis van de verdampingskaart die het geo-informaticabedrijf heeft opgesteld.

Op de kaart is de relatieve verdamping, een maat voor de gewasgroei, in Europa te zien. Rode en zwarte tinten geven de droge zones aan waar de gewasgroei flink achterblijft. Hieruit rolt de conclusie dat het voorjaar bijzonder droog was in Nederland, België en Duitsland. “Als de situatie niet verbetert, kunnen forse productieverminderingen het gevolg zijn”, stelt EARS. “Vooruitlopend daarop zijn de prijzen van vooral aardappelen al belangrijk aan het stijgen.”

Satellietbeelden

Het bedrijf ontvangt elk uur meteorologische satellietbeelden en verwerkt dit tot overzichten van temperatuur, straling, verdamping en neerslag over geheel Europa en Afrika. Deze data worden gebruikt voor de voorspelling van rivierafvoeren, oogsten en voor het ontwikkelen van landbouwverzekeringen.

[([002_rb-image-1781941.jpeg]:inzetgroot)]

 

EARS

Volgens EARS nemen droogteverzekeringen een grote vlucht. Met de data wordt het droogterisico berekend en de verzekeringspremie vastgesteld. EARS is medeontwikkelaar van verzekeringsproducten in 15 Afrikaanse en Europese landen.

Achterstand

In Nederland zijn grote verschillen te zien in de ontwikkeling van gewassen. Door het droge en koude voorjaar is er een achterstand van gemiddeld een dikke week ton opzichte van het gemiddelde.

Beheer
WP Admin