AkkerbouwNieuws

NMa verlaagt boetes meelproducenten

Amsterdam – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de boete voor zeven meelproducenten verlaagd. Dat maakte de kartelwaakhond donderdag bekend.

De NMa legde eind 2010 aan in totaal 15 Nederlandse, Belgische en Duitse meelproducenten boetes met een totale waarde van 81,6 miljoen euro op voor het maken van kartelafspraken. Dat bedrag is nu gedaald tot 66 miljoen euro.

Volgens de NMa doen de lagere boetes niets af aan de ernst van de overtredingen. Een aantal bedrijven had bij nader inzien echter een beperkte rol bij het kartel. Voor anderen was de oorspronkelijke boete hoger dan de boeteregels voorschrijven.

De boete voor het Nederlandse Ranks werd het sterkst verlaagd, van 13,1 miljoen euro tot 3,9 miljoen euro. De sanctie voor het Duitse Gebr. Engelke werd ruimschoots gehalveerd, van 7,7 miljoen naar 3,4 miljoen euro. De hoogste boete, van 22,8 miljoen euro voor het Belgische Dossche, werd gehandhaafd.

De meelfabrikanten verdeelden tussen 2001 en 2007 de markt om een gegarandeerde afzetmarkt te hebben. Zo werd besloten om elkaars klanten niet over te nemen. Dat maakte het voor die klanten moeilijker om te onderhandelen over een betere prijs. Ook werd een concurrent die niet meedeed aan de kartelafspraken, opgekocht en uit de markt gehaald.

Beheer
WP Admin