<em>Foto: Mark Pasveer</em> AkkerbouwOpinie

Nieuwe phytophthora-kloon legt probleem bloot

In Nederland en Duitsland is een nieuwe phytophthora-kloon opgedoken. In het Europese onderzoek van bedrijfsnetwerk Euroblight duikt elf keer type-aanduiding EU_36_A2 op.

Er is nog veel onbekend. De stam is triploïd, daar waar de meesten diploïd zijn. Het lijkt een fitte stam die zich kan handhaven tussen andere phytophthora-populaties. Het aandeel in Europa is in korte tijd gegroeid naar 1,8 procent.

Onafhankelijk onderzoek verdwenen

Een nieuwe klonale lijn ontstaat niet zomaar. De lijn is ergens wel of juist niet gevoelig voor, of juist superfit. Of deze nieuwe variant al dan niet gevoelig is voor een bepaalde actieve stof, weten we niet, en zullen we waarschijnlijk ook niet te weten komen. Een onafhankelijk onderzoek, gefinancierd uit het Masterplan Phytopthora, bestaat niet meer. De Branche-Organisatie Akkerbouw zou dit soort fundamenteel onderzoek – dat vroeger door het Productschap Akkerbouw werd betaald – kunnen uitvoeren, als het bedrijfsleven ten minste meebetaalt. De kans dat middelenfabrikanten daartoe bereid zijn, is echter is niet zo groot.

Telers zonder informatie

Telers krijgen dus geen informatie meer of een besmetting met een andere bestrijdingsregime kan worden aangepakt. Dit is nodig om het pallet effectieve middelen langer in de benen te houden. De telers zullen nu moeten afgaan of de blauwe ogen van de fabrikant.

 

Beheer
WP Admin