Foto ter illustratie, opfokkalveren in de stal. - Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Multiresistente E. coli-infectie bij opfokkalveren

Op basis van de klinische verschijnselen zijn twee kalveren ingestuurd voor pathologisch onderzoek.

Op een melkveebedrijf is een uitbraak geweest van multiresistente E. coli bij opfokkalveren in de leeftijd van vier tot tien weken. Een uitbraak met deze bacterie komt soms voor bij kalveren aan het eind van de mestperiode op vleeskalverbedrijven, maar het beeld is niet bekend bij opfokkalveren, zo meldt De Veekijker van Royal GD.

Derde keus antibioticum ingezet

Op basis van de klinische verschijnselen zijn twee kalveren ingestuurd voor pathologisch onderzoek. Bij beide kalveren werd multiresistente Escherichia coli vastgesteld; Salmonella- en mycoplasma-onderzoek was negatief. De behandeld dierenarts moest een derde keus antibioticum inzetten om de uitbraak te stoppen en daarna zijn er geen nieuwe gevallen meer bijgekomen. De stallen en de drinkautomaat zijn zorgvuldig gereinigd en ontsmet voor er nieuwe kalveren in de huisvesting kwamen.

Miltmateriaal bewaren

Vanwege het ernstige ziekteverloop van de uitbraak is na overleg met bacteriologen van GD besloten miltmateriaal van de twee ingezonden kalveren te bewaren. Zo kan bij herhaling met behulp van typering de geïsoleerde stammen worden vergeleken, wat meer inzicht geeft in de epidemiologie op dit bedrijf.

Reacties

Beheer
WP Admin