Minister Wiersma: twee weken langer drijfmest uitrijden op grasland
Het uitrijdseizoen voor drijfmest op grasland wordt met twee weken verlengd. Uitrijden mag in heel Nederland tot en met 15 september, in plaats van 31 augustus. Minister Femke Wiersma van Landbouw heeft dit dinsdagmiddag 13 augustus meegedeeld in een brief aan de Tweede Kamer.
De minister wil boeren zo de kans geven om mestruimte die nog niet benut was alsnog te gebruiken. Ze wil voorkomen dat boeren die nog wel gebruiksruimte hebben, straks mest moeten afvoeren en in september nog kunstmest gaan gebruiken. Wiersma in haar brief: “Ik bied hiermee landbouwers met nog een restant stikstofgebruiksruimte dierlijke mest de mogelijkheid deze drijfmest op grasland op een voor het milieu verantwoorde manier langer te kunnen uitrijden. Hiermee voorkom ik ook dat deze dierlijke mest moet worden afgezet op de mestmarkt en daarmee de druk op de mestmarkt verder wordt vergroot.”
De mestregelgeving biedt de ruimte om dit besluit te nemen als er sprake is van extreme weersomstandigheden in combinatie met een landbouwkundige noodzaak, schrijft Wiersma. Die omstandigheden zijn nu aan de orde, vindt ze. Al sinds september vorig jaar is het extreem nat. In het voorjaar was het land moeilijk begaanbaar en was mest uitrijden vaak onmogelijk.
‘Gering effect op uitspoeling’
De minister heeft advies ingewonnen bij een expertcommissie van wetenschappers, het KNMI en sectorpartijen. Volgens deze expertcommissie heeft verlenging van het uitrijdseizoen mogelijk een gering verhogend effect op de uitspoeling, aldus Wiersma. Maar door de natte omstandigheden is er waarschijnlijk niet zo veel minerale, uitspoelbare stikstof in de bodem, en kan de stikstof uit de mest nog opgenomen worden door het gewas. Sowieso gaat de groei van gewassen door tot steeds later in het najaar als gevolg van klimaatverandering.
Verschillende organisaties, waaronder LTO Nederland, hadden een verzoek ingediend om het mestseizoen te verlengen. Dit is nu ingewilligd. LTO pleit ook voor verruiming van de datum voor inzaai van het verplichte vanggewas na mais en voor afschaffing van de kalendermaatregelen voor de akkerbouw. Op die verzoeken gaat de minister in haar brief niet in.
Maandag 12 augustus werd bekend dat de Vlaamse regering een soortgelijk verzoek niet heeft ingewilligd. Daar ligt de deadline nog eerder dan in Nederland, op 14 augustus. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM), onderdeel van de Vlaamse overheid, gaat niet mee in het verzoek van landbouworganisaties om deze deadline te verlengen.
Ik weet niet waar het probleem precies zit omdat er geschreeuwd wordt van een mest overschot . Dit wil dus zeggen dat een boer die grasland heeft meestal zelf veeboer is . En als hij dan niet af hoeft te voeren heeft hij wel geen overschot en is of kan de verdeling over de percelen een probleem zijn . Moet hij wel afvoeren dan zou naar mijn mening het langer mogen uitrijden op bouwland waar het na augustus niet meer mag . Een groter effect hebben op de plaatsingsruimte en dus de overschot van de boeren kleiner maken . Dus betwijfel of dat deze maatregel een heel groot effect heeft als alleen grasland is . Alleen het is nu wat makkelijker te plannen en kan wat druk van de ketel nemen .
Mooi dat ze nu al duidelijkheid geeft. En niet zoals de vorige ministers pas op 31 augustus.
Het is raar dat rundvee tot kerstmis mogen weiden en daar mogen mesten maar dat je diezelfde mest niet mag uitrijden op datzelfde perceel bij opstallen. En dat zijn dan wetenschappers.