Foto: ANP AlgemeenNieuws

Minister Slob moet zich buigen over Jaspers’ contract bij For Farmers

Kan Yvon Jaspers een programma over de landbouw presenteren voor de publieke omroep en tegelijk onder contract staan bij een veevoerproducent?

Over die vraag moet minister Arie Slob (Onderwijs en Media) zich buigen, nu GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld en Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) de kwestie in het parlement aan de orde hebben gesteld.

Onafhankelijkheid van publieke omroep

Hoewel Jaspers al enkele jaren bij For Farmers onder contract staat, is die nevenverdienste pas in het spotlicht gekomen door een artikel in dagblad Trouw. Kamerlid Westerveld vraagt zich af hoe de bijverdienste van Jaspers “valt te rijmen met de wettelijke opdracht dat de Nederlandse Publieke Omroep in een media-aanbod moet voorzien dat onafhankelijk is van commerciële invloeden.” Jaspers presenteert bij KRO-NCRV de populaire tv-programma’s Boer Zoekt Vrouw en Onze Boerderij.

Belangenverstrengeling

Kamerlid Van Raad stelt ook vragen over de betrokkenheid van Jaspers bij de Farm & Countryfair. Hij vraagt zich af of de bijverdienste van Jaspers past binnen de richtlijnen van KRO-NCRV over bijbaantjes die strijdig kunnen zijn met het onafhankelijke journalistieke omroepwerk.

Volgens Westerveld zou er sprake kunnen zijn van belangenverstrengeling. Zij wil ook weten of het vaker voorkomt dat presentatoren in dienst van NPO betaalde nevenfuncties hebben bij commerciële bedrijven.

Beheer
WP Admin