Melkveebedrijf uitgebreid met flink portie wilskracht
Met een flink portie wilskracht en veel doorzettingsvermogen beet Gerjan Kruidhof zich vast in zijn jongensdroom. En met succes! In 2003 werd hij melkveehouder. Onlangs investeerde Kruidhof in twee M2erlin-melkrobots en werd hij fulltime melkveehouder.
Gevestigd in het Overijsselse Staphorst heeft de melkveehouder sinds 6 oktober twee M2erlin-melkrobots in gebruik. Gerjan Kruidhof houdt 78 melkkoeien en 65 stuks jongvee. Het rollend jaargemiddelde is 9.600 liter, met 4,80% vet en 3,65% eiwit.
Na de recente ruilverkaveling in Staphorst is de huiskavel nu 20 hectare. “Daarnaast huren we nog 25 hectare op afstand, variërend van 2 tot 15 kilometer van de boerderij”, vertelt Gerjan Kruidhof.
Als kleine jongen op de kleuterschool wist hij al wat hij later wilde worden: boer! Hoewel Gerjan opgroeide op een boerenbedrijf was het bepaald niet vanzelfsprekend dat hij zijn jongensdroom kon laten uitkomen. “Mijn vader Berend was melkveehouder, maar hij heeft er altijd een kantoorbaan naast gehad. In 1983 had hij 4 koeien. In 1998 molken we hier 17 koeien en leverden we de melk nog in melkbussen”, zegt hij.
In maatschap met vader
De afgelopen 25 jaar is er onder zijn aanvoering het nodige veranderd op het erf van het ouderlijk melkveebedrijf. “Mijn vader wilde eigenlijk gaan stoppen. Maar ik wilde graag een maatschap aangaan om het bedrijf door te ontwikkelen. In 2003 ben ik daarom samen met mijn vader in maatschap gegaan. Ondanks dat er soms twijfel was of het ons kon lukken, heb ik me erin vastgebeten, nu ik erop terugkijk is het echt een jongensdroom die is uitgekomen!”
Bedrijf stapsgewijs uitbreiden
De melkveehouder breidde het bedrijf stapsgewijs uit. Tussen 2007 en 2011 werkt hij daarnaast nog fulltime als RMO chauffeur. Tussen 2011 en 2018 werkte ik nog 20 uur buiten de deur. Met de bouw van de nieuwe stal in 2018 was het moment aangebroken om fulltime melkveehouder te worden.” De stal van Kruidhof heeft 125 ruime boxen voor melkvee. Bij de stalbouw werd al rekening gehouden met de latere inpassing van twee melkrobots. “We molken in visgraatmelkstal uit 1998 en ik was per melkbeurt ruim 2,5 uur kwijt”, aldus Kruidhof.
Op de open dag van melkveebedrijf Schiphorst in Balkburg raakte Gerjan in december 2019 onder de indruk van de M2erlin-melkrobot van Fullwood Packo. “Ik bezocht die open dag om bij een klasgenoot van de landbouwschool langs te gaan. De M2erlin had ik nog niet in de praktijk gezien” zegt Kruidhof. Tijdens de open dag raakte ik in gesprek met Klaas Slager van Fullwood Packo dealer Mtec. “Het balletje begon te rollen en kort daarop stond Slager bij ons op de stoep.”
Fluisterstille elektrische aansluitarm
Kruidhof was op de open dag bij Schiphorst onder de indruk van de elektrische aansluitarm van de M2erlin-melkrobot die fluisterstil is. Dat vertaald zich terug in de rust in een stal. Ook voelde hij al snel een klik met dealer Mtec uit Staphorst. “De dealer heeft korte lijntjes, daar houd ik van. Mtec is praktisch ingesteld en no-nonsens. Ik heb er een goed gevoel bij”, vertelt Kruidhof.
De melkveehouder kijkt tevreden terug op de eerste maanden met de M2erlins. “Ik molk altijd zelf en moest behoorlijk wennen aan de robots. Maar ik wil niet meer terug naar een reguliere melkstal. De robots geven me veel meer flexibiliteit. Dat maakt het werk allemaal een stuk relaxter en betekent ook veel voor ons gezin.”
Robotmelken met weidegang
Een ander belangrijk argument was de mogelijkheid tot het toepassen van weidegang. In het voorjaar gaan de koeien na het melken via de robots naar buiten. Gerjan moet de precieze looplijnen op het erf nog organiseren. “Door de ruilverkaveling hebben we een grotere huiskavel gekregen. Dat maakt het toepassen van weidegang gemakkelijker. De percelen moeten nog nieuwe ingangen krijgen. Daar wacht ik mee totdat de ruilverkaveling helemaal definitief is.”
Het tanklokaal is nog maar net opgeleverd. De tank heeft een capaciteit van 12.000 liter. Kruidhof heeft relatief veel jongvee. Hij wil met eigen aanwas doorgroeien. “Ons bedrijf is ziektevrij. We willen daarom geen vee aankopen en zo de risico’s beperken”, legt hij uit. De gezondheidsstatus op het bedrijf is hoog. Antibiotica wordt nog maar nauwelijks ingezet.
Flinke inhaalslag gemaakt
Kruidhof is blij met de ontwikkeling van zijn bedrijf, maar hij spreekt tegelijk ook zijn zorgen uit over de toekomst: “Toen ik in 2003 in maatschap ging met mijn vader reden wij voor mijn gevoel een kilometer achter het ‘peloton met Nederlandse melkveehouders’ aan. Wij hebben met ons bedrijf een flinke inhaalslag gemaakt. Dat was en is een hele strijd. We zijn aangehaakt. Richting de toekomst is het zaak om bij te blijven. De wet- en regelgeving maakt dat nog wel eens lastig. We hebben extra fosfaatrechten nodig om meer koeien te kunnen melken”, vertelt Kruidhof.