Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Melkrobot nadert marktleiderschap

Bijna 4.600 bedrijven werken nu met een melkrobot. Dat is nog maar 350 minder dan het aantal visgraatmelkstallen in gebruik.

Het aantal bedrijven dat met een automatisch melksysteem werkt nadert de 4.600. Daarmee is de melkrobot hard op weg om het meest gebruikte melksysteem in Nederland te worden. Want het aantal visgraatmelkstallen, dat nu met bijna 4.950 bedrijven nog altijd het meest gebruikt is, loopt steeds verder terug. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van Stichting KOM (Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties) in Zutphen.

Zij-aan-zij melkstallen

Direct volgend op de meest gebruikte installaties komen de zij-aan-zij melkstallen met 3.795 bedrijven. Van de draaimelkstallen, die vooral benut worden op de grotere bedrijven, zijn er nog altijd iets meer dan 900 in gebruik. Het aantal bedrijven met een swingover-melkstal is in het eerste halfjaar van 2021 met 3 stuks toegenomen tot 470. Het aantal grupstallen blijft maar dalen (-25 tot een totaal van 774 bedrijven) evenals de tandemstallen (-15 naar 358 bedrijven).

386 opleveringen, uitbreidingen of renovaties

Over het eerste halfjaar zijn er 386 opleveringen, uitbreidingen of renovaties geweest. Dat ligt zo’n 5% onder het aantal van het eerste halfjaar van 2020, dat over het hele jaar 879 opleveringen, uitbreidingen of renovaties telde. Toch is ook dat niet heel erg veel. In de jaren dat er enorm veel gebouwd werd, kwam het totaal aantal renovaties, opleveringen en uitbreidingen uit tussen de 1.200 en 1.300 per jaar.

Extra melkbox

Over het eerste halfjaar van 2021 zijn driekwart van de activiteiten uitgevoerd op het gebied van automatisch melken. Dat betekent dat veehouders die toch al automatisch melken uitbreiden met een extra melkbox. Ook tellen de veehouders mee die overstappen van een conventioneel systeem naar de melkrobot. Stichting KOM maakt daar geen indeling in. Van de overige 100 acties is het grootste deel (85) voor aanpassingen in de visgraatmelkstallen en zij-aan-zij melkstallen.

Beheer
WP Admin