Foto: Wick Natzijl AkkerbouwNieuws

LTO: ‘huis-tuin-en-keuken’-middelen behouden

LTO roept de regering op om een regeling te treffen voor gewasbeschermingsmiddelen op de RUB-lijst. Anders dreigen boeren en tuinders geen ‘huis-tuin-en-keuken’-middelen meer te kunnen gebruiken tegen ziekten en plagen.

Boeren en tuinders mogen straks geen bier, groene zeep, melk of schoonmaakazijn meer inzetten tegen ziekten en plagen, stelt LTO. Dat is een gevolg van het geleidelijk verdwijnen van de Regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen (RUB).

Het gebruik van bijvoorbeeld bier tegen slakken moet na het verdwijnen van de RUB-lijst via de officiële toelatingsprocedures worden goedgekeurd. “Dat kost miljoenen euro’s”, zegt Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO.

Geen exclusieve eigenaren bier of groene zeep

Het bezwaar van LTO is dat niemand exclusief eigenaar is van bier of groene zeep. Daarom zal niemand voor de toelatingskosten willen opdraaien. Het gevolg is dat deze middelen niet meer beschikbaar zijn voor boeren en tuinders. Huis-tuin-en-keukenproducten zijn soms een bruikbaar en milieuvriendelijk alternatief voor chemische gewasbescherming.

De RUB-lijst is volgens LTO jarenlang gedoogd, in afwachting van nieuwe wetgeving. Die is nu aangekondigd en daarmee wordt de RUB-lijst afgebouwd in Nederland en in de EU.

Beheer
WP Admin