Nu blijft bietenblad op het land liggen, waarbij de nutriënten weer benut kunnen worden voor de vervolgteelt. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

LNV en Cosun starten pilot met oogst bietenblad

Het ministerie van landbouw en Cosun starten een pilot waarin bietenblad wordt geoogst en vergist.

In het experiment wordt het bietenblad gebruikt in een proces om het eiwit Rubisco te winnen, waarna de reststroom wordt vergist en verwerkt tot een plantaardig digestaat.
Nu blijft bietenblad op het land liggen, waarbij de nutriënten weer benut kunnen worden voor de vervolgteelt. In de pilot, waarin ook Wageningen UR mee werkt, wordt gemeten hoeveel stikstof en fosfaat er via het bietenblad wordt afgevoerd. Op basis daarvan krijgen deelnemers een bedrijfsspecifieke gebruiksnorm voor de vervolgteelt.

Minder uitspoeling

“Doordat de bemesting in het nieuwe systeem plaatsvindt voorafgaand aan het groeiseizoen, in plaats dat het bietenblad blijft liggen na de oogst, is de verwachting dat de uitspoeling van nutriënten naar het grondwater beperkt wordt, omdat er meer nutriënten door het gewas kunnen worden opgenomen”, schrijft demissionair landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

In de vierjarige pilot wordt gekeken of het systeem van evenwichtsbemesting werkt. In het eerste jaar kan een beperkte groep ondernemers deelnemen, dat aantal zal in de loop van het project groeien tot 30 deelnemers. Daarbij gaat het om 750 ha.

Beheer
WP Admin