Premium
Als er al derogatie wordt verleend, zal daarover op zijn vroegst in de zomer duidelijkheid over worden verkregen in Brussel. - Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Landbouwminister Staghouwer: grote zorg over derogatie

Reacties

 1. Heb het al vaker gezegd : Er zit teveel nitraat in het oppervlakte/ grondwater dat is het struikelblok voor verlenging van derogatie .
  Minder mest en meer kunstmest helpt dus niet .
  We bemesten gewoon teveel .
  En het einddoel is toch volledig grondgebonden veehouderij .
  Dat probeerd de politiek al 15 jaar te realiseren .
  Alleen waren de wetten zo lek als mandje .
  Nu dreigt de EU IN TE GRIJPEN .
  kan iemand mij uitleggen waarom we maar moeten blijven vechten voor NIET grondgebonden veehouderij ???

  1. Als akkerbouwer ben ik ook mest nodig, bij grondgebonden moet ik dus al mijn grond bemesten met kunstmest dus ik begrijp niet wat erop tegen is om van mijn buurman veeboer mest af te nemen.

 2. Straks allerlei idiote regels om derogatie te behouden. Vervolgens heb je het maar te slikken omdat anders het jaar voorbij is voordat er een besluit is.
  Alles met als doel het demotiveren van boeren.
  Den Haag bedankt.(juist niet)

 3. DIe derogatie komt er echt wel, we moeten ons als boeren niet laten chanteren. In Brussel weten ze amper wat derogatie is.

  1. Precies attie, of bollen of aardappelen. Ben je ook meteen van het stempel blijvend grasland af,

  2. Ik ploeg dit jaar alle grasland
   Berg voer zitten wat op moet
   Eventueel beetje mais bijkopen
   Kan makkelijk uit wanneer je hoogsaldo akkerbouwgewassen kunt telen.
   In 1 keer van alle blijvend grasland af, geen dure kunstmest aankopen en ruimte maken op de kuilplaten.
   Win Win-winsituatie

 4. Jullie worden gepiepeld. Eerst fosfaatrechten om de derogatie te behouden en nu die fosfaatrechten er zijn geen derogatie! En dat slechte bericht komt niet van brussel maar van den haag. Nederland wil een mestoverschot houden, ook bij minder vee. Jullie eonen aan de verkeerde kant van de grens, in frankrijk zie je ze nu weer mest uitrijden met de ketsplaat en brussel doet niks.

  1. Inderdaad, derogatie is niets anders dan het vervangen van kunstmest door natuurlijke variant rundvee mest. Goed voor terug dringen van de CO2 uitstoot, goed voor de bodem vruchtbaarheid, en het zorgt voor minder uitspoeling van stikstof. Daarbij zorgt het ook nog eens voor het behoud van grasland, dat ook weer goed is voor het vasthouden van CO2 en mineralen. Het zorgt voor meer weidegang, want einde dergatie is ook einde weidegang. En uiteindelijk zorgt het ook nog voor een verdienmodel van de boer.
   Dus wie tegen de derogatie is… Is in feite niet voor maar tegen het milieu… En vooral tegen de melkveehouder…..

 5. Ja ik heb grote zorg over derogatie, aan ons boeren heeft het niet gelegen, maar we hebben volksvertegenwoordigers, die er een zooitje van maken, oneerlijk zijn over de belastingaifaire, oneerlijk naar groningen, en uit het WOB verzoek blijkt wat wij boeren al wisten, ook oneerlijk naar boeren.
  Meneer Slaghouwer, uw partij heeft de C in haar naam staan, Maak die C waar, spreek de waarheid, ontmasker de leugen en zoals romeinen 13 ons leert, wees goed voor het volk, en onder het volk zijn ook boeren, neem ons serieus en kom op voor onze belangen en ga niet door met de politiek die wij nu 4 jaar mochten aanschouwen, leugen en bedrog, begin zoals beloofd schoon schip te maken.

 6. In dit stukje was aandacht voor de uitstekende grondwaterkwaliteit juist op derogatiebedrijven wel op zijn plaats geweest, net als de kleinere CO2 footprint door minder kunstmest en de betere bodemvruchtbaarheid door voldoende aanvoer van organische stof.

 7. Ik denk dat de bestuurders uit Den Haag een polonaise maken met Carola voorop Hoe meer de boeren ge ergerd kunnen worden hoe beter Brussel wil dit toch en daar willen ze zich maar wat graag achter verschuilen .

Beheer
WP Admin