Landbouwgrond VS steeds goedkoper AlgemeenNieuws

Landbouwgrond VS steeds goedkoper

In 10 belangrijke landbouwstaten van de VS is de gemiddelde prijs voor landbouwgrond voor de 26e maand op rij gedaald. Dat blijkt uit een prijsindex van Creighton University, een sterk op de landbouw gerichte universiteit in de staat Nebraska.

De index staat met 23,9 punten ver beneden de 50 punten die een neutrale markt aangeven.

In december stond de index nog op 28,8 punten. De index meet prijzen in een tiental staten in het Middenwesten en de Great Plains, het hart van Amerika waar het overgrote deel van de Amerikaanse landbouwproductie plaatsvindt. Onder de staten zijn Iowa, Illinois en Kansas. De oorzaak van de daling ligt in dalende boereninkomens.

Wisselkoers, olieprijs en overschot graan

Hoofdrapporteur professor Ernie Goss benadrukt dat de Amerikaanse dollar in waarde is toegenomen, wat Amerikaanse producten voor afnemers elders minder aantrekkelijk maakt. De graanprijs is 8% gedaald. Deels door een groot aanbod, maar ook omdat de olieprijs is ingestort en het dus minder aantrekkelijk is bio-ethanol uit mais te vervaardigen.

Ook malaise veehouderij

Ten slotte zijn prijzen van runderen die voor de slacht aangeboden worden 28% gedaald en ligt de wereldmarktprijs voor zuivel relatief laag. Boeren wachten dus wat vaker wanneer ze voor de aankoop van landbouwgrond kiezen. Cijfers over Californië, de grootste producent van zuivel en groenten en fruit in de VS, is niet in de index meegenomen.

Beheer
WP Admin