Premium
Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Koolstofboer wijst Timmermans op knelpunten ‘carbon farming’

Reacties

  1. Als de CO2 borging zo goed geregeld en doordacht is, begrijp ik niet waarom de biomassa voor centrales nog steeds op overheidssteun kunen rekenen. Oude bomen verbranden geeft veel meer CO2 dan jonge boomjes kunnen opnemen in dezelfde tijd. Het gevolg zal zijn een eneorme stijging van CO2 in de atmosfeer.

  2. Hoewel CO2 en temperatuur over miljoenen jaren soms paralel lopen is er geen sprake van een correlatie. Daarom is het volgens veel experts (die niet bang hoeven te zijn voor hun baan) juist heel goed voor de aarde als het CO2 opgekrikt zou kunnen worden naar rond de 2000 parts per million. Voor zo goed als de hele afgelopen 650 miljoen jaar is het CO2 gehalte van de lucht hoger of veel hoger geweest dan 400 ppm. Iedere cent die aan vastleggen van CO2 wordt uitgegeven is niet alleen weggegooid maar we werken er onszelf mee tegen.

  3. Legt 1 ha gras inderdaad zoveel CO2 vast? Ja voor de korte termijn klopt dat, maar zogauw het is omgezet in voedingsmiddelen die door mensen zijn genuttigd zal deze CO2 weer in de atmosfeer komen en begint de hele kringloop opnieuw. Vast leggen voor de lange termijn doen we als voedselproducenten niet, zogauw we bio-based grondstoffen voor bouw o.i.d. maken leggen we de koolstof voor langere tijd vast. helaas is grondstoffen productie tot nu toe geen industrie geweest om rijk van te worden anders dan door het uit de bodem te halen (oogsten) zonder veel rekening te houden met werknemers en de aarde na gedane arbeid. De luxe van hele volkstammen is geent op Uitbuiitng van de aarde en de benodigde Arbeid.

    1. In de bodem onder blijvend grasland wordt via de verhoging van het organische stofgehalte voor langere tijd CO2 vastgelegd.

  4. In tegenstelling bij wat hierboven staat bestaan er al verdienmodellen waarbij boeren voor de koolstofvastlegging worden beloond door particulieren en bedrijven die hun eigen uitstoot van CO2 willen compenseren en daarvoor heeft de Stichting Nationale Koolstofmarkt (gesteund door het rijk) al goede regels en standaarden vastgelegd. Bijvoorbeeld als het gaat om de vastlegging van CO2 in hout (bomen, landschapselementen) en in de bodem onder blijvend grasland, er wordt nog gewerkt aan andere vormen van CO2-vastlegging. Het gaat daarbij om geborgde koolstofcertificaten waarbij 1 ton vastgelegde CO2 op dit moment gemiddeld zo’n 60 tot 80 euro per ha per jaar opbrengt. Verwacht wordt dat die prijs de komende tijd nog verder zal gaan stijgen.
    Stuur voor meer informatie een mailtje naar klimaatmakelaar@agrobosbouw.nl

Beheer
WP Admin