Onderzaai voorkomt dat je op datum moet hakselen. Maar er zijn opties, zo geeft Limagrain aan. - Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Kies passende oplossing voor laatrijpe mais

Zonder onderzaai moet snijmais op zand en löss voor 1 oktober geoogst zijn.

De snijmais loopt een paar weken achter bij vorige jaren. Telers die op zand- en lössgrond zitten en geen onderzaai toepassen moeten nu kiezen, want daar moet de mais voor 1 oktober gehakseld zijn.

Mais als MKS of CCM oogsten

Limagrain reikt daarvoor drie oplossingen aan. Zo is de mais (gedeeltelijk) als MKS of CCM te oogsten. Dit past goed naast veel gras. De uiterste zaaidatum voor het vanggewas is dan 31 oktober.

Deze zaaidatum geldt ook voor inzaai van een wintergraan als hoofdteelt na de mais. Een mengteelt van wintertarwe en winterveldbonen mag ook. Dit levert je volgend jaar hoogwaardig krachtvoer van eigen land, stelt Limagrain. De mengteelt moet voor minimaal twee derde uit wintertarwe bestaan.

Mais vochtiger oogsten

Natuurlijk kan je ook de mais wat vochtiger oogsten. Als de kolf richting 55% droge stof gaat en de plant is nog vrij groen, dan komt het drogestofgehalte uit op 32-35%. Een lage kuil en een laagje stro onderin de kuil voorkomen perssapverliezen en verzuring. Als laatste adviseert Limagrain dat iets hoger stoppelen ook bijdraagt om je snijmais wat droger in de kuil te krijgen.

Reacties

  1. Dat is een correcte aanvulling Verstraten. Bij ccm of mks moet het vanggewas bestaan uit teelt van Spelt, Triticale, Winterrogge, Wintertarwe of Wintergerst. RVO geeft aan dat ook een mengsel van verschillende gewassen als vanggewas toegestaan is. Het mengsel bestaat dan wel voor minimaal twee derde uit een of meer vanggewassen uit de tabel zijn. En voorwaarde is dat het ingezaaide mengsel in het najaar tot ontwikkeling komt.

  2. Correctie Wijnand, indien je mais oogst als ccm of mks geldt het uitstel naar 31 oktober onder voorwaarde dat je ‘vanggewas’ een wintergraan is welke de hoofdteelt moet zijn voor 2022.

Beheer
WP Admin