<em>Foto: Ronald Hissink</em> AlgemeenNieuws

Kamer verdeeld over ontschotting sectoren

De Tweede Kamer is verdeeld over de mogelijkheid om schotten tussen sectoren weg te halen bij fosfaatrechten. PvdA en SP zijn voor het uitwisselen van varkens- en pluimveerechten voor melkveefosfaatrechten. VVD, CDA en SGP reageren terughoudender.

PvdA vindt dat uitwisseling van fosfaatrechten voor de melkveehouderij en de varkens- en pluimveerechten mogelijk moet zijn. “Het is goed voor de varkenshouderij als zij op deze manier de sector kan saneren. Veel varkenshouders staat het water aan de lippen”, zegt PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers. Ze vindt het niet erg als de melkveehouderij kan groeien ten kostte van de intensieve sectoren. “Zolang de totale fosfaatproductie maar onder de norm blijft”, aldus Dikkers.

VVD wil schotten voorlopig houden

Helma Lodders (VVD) wil dat de schotten tussen de sectoren vooralsnog behouden blijven. “Het is goed dat er in de wet een haakje komt waarmee het mogelijk wordt gemaakt om de schotten tussen de sectoren weg te halen, maar dat wil niet zeggen dat dit ook direct moet gebeuren”, vindt Lodders. Pas als de sectoren zelf allemaal aangeven dat ze de fosfaatrechten tussen melkveehouderij en varkens- en pluimveehouderij uitwisselbaar willen maken, is de VVD hier ook voor.

CDA: binnen gemengd bedrijf rechten uitwisselen

CDA wil het alleen mogelijk maken voor gemengde bedrijven om binnen het bedrijf rechten om te wisselen. “Zodat een bedrijf met bijvoorbeeld varkens en melkvee de keuze kan maken om met één sector verder te gaan”, legt CDA-Kamerlid Jaco Geurts uit. Verdere mogelijkheden voor uitwisseling van rechten ziet hij niet zitten. De rechten voor pluimvee- en varkensrechten worden dan mogelijk te duur, vooral voor jonge ondernemers.

SGP: tijdelijke tenderregeling

SGP vindt dat er goed gekeken moet worden naar een tijdelijke tenderregeling waarmee bijvoorbeeld 10% van de varkensrechten omgezet kan worden in fosfaatrechten voor de melkveehouderij. “In het fosfaatrechtenplan van Van Dam zit veel te weinig lucht. Tegelijkertijd constateer ik dat verschillende varkensbedrijven willen stoppen, maar niet kunnen”, zegt Elbert Dijkgraaf (SGP).

SP: uitruilen mag, wel met grondgebonden melkveebedrijf

SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat uitruilen moet kunnen, onder voorwaarde dat de rechten verantwoord worden ingezet door grondgebonden melkveebedrijven.

NVV en LTO: geen uitwisseling van rechten

De Nederlandse Vakbond Varkenshouderij (NVV) en LTO Varkenshouderij zijn tegen de uitwisseling van de rechten. Ze vinden dat elke sector zelf verantwoordelijk is om het eigen fosfaatplafond niet te overschrijden. Varkenshouders vrezen dat uitwisselbaarheid leidt tot prijsstijging van varkensrechten.

Boerderij organiseert op 24 maart een webinar over fosfaatrechten voor melkveehouders, in samenwerking met LTO Nederland en Farmel. Meld u gratis aan.

Beheer
WP Admin