Landbouwgrond in de provincie Noord-Holland, met op de achtergrond windmolens. - Foto: Martijn ter Horst AlgemeenNieuws

Kamer stemt alsnog over bescherming landbouwgrond

De bescherming van hoogwaardige landbouwgrond tegen oprukkende woningbouw of energieparken komt alsnog in de Tweede Kamer in stemming.

CDA‘er Derk Boswijk bepleitte in april van dit jaar om de bescherming van hoogwaardige agrarische gronden op de agenda van het kabinet te zetten.

Een CDA-motie daartoe, mede ondertekend door VVD, SGP, ChristenUnie en BoerBurgerBeweging, werd echter nog niet in stemming gebracht. Boswijk zei te willen wachten tot het ambtelijke advies over de ruimtelijke inrichting (Kiezen én Delen) op tafel lag. Het advies ligt er sinds mei. Dinsdag komt de motie alsnog in stemming. Het ambtelijke advies geeft weliswaar aan dat goede landbouwgrond beschermd moet worden, ‘maar niets in het advies maakt de motie overbodig’, aldus een woordvoerder van de CDA-fractie.

Areaal landbouwgrond

Volgens het ambtelijke advies Kiezen én Delen, dat in mei zonder inhoudelijk oordeel van de minister naar de Tweede Kamer werd gestuurd, is het onvermijdelijk dat in de loop van de komende jaren het areaal landbouwgrond zal afnemen. Dat kan zijn ten behoeve van woningbouw of infrastructurele werken, maar ook ten behoeve van klimaat of natuur.

De studiecommissie oordeelde in mei dat per regio moet worden nagedacht over de inrichting van het landelijk gebied. Daarbij moeten de gebruikers van de ruimte worden betrokken, net als het Rijk, de lokale, regionale en provinciale overheden. Op provinciaal en landelijk niveau moeten de voorwaarden worden gesteld aan de plek waar datacentra en logistieke centra kunnen komen, stelt de studiegroep.

CDA-Kamerlid Boswijk vindt dat bij de gewenste transitie in de landbouw er voldoende oog moet zijn voor de landbouwbelangen. Hij vreest dat de druk op landbouwgrond alleen maar toeneemt. Bescherm landbouwgrond, net zoals natuurgebied wordt beschermd, zegt hij.

Bekijk prijzen landbouwgrond per regio

Meer lezen over agrarisch vastgoed? Check het dossier!

Reacties

 1. De overheid koopt liever 10 boerenbedrijven op rondom een miezerig natuurgebiedje.Stel je voor dat er de kans bestaat dat er wat extra methaan neer slaat op hun gebiedje.Nee, weg met die boeren kost wat kost.Alleen vergeten ze dat die koeien er al honderden jaren lopen.Vroeger waren er meer dieren als nu, iedere boer had in Z.H. paarden,varkens en schapen die zijn bijna allemaal weg en per ha evenveel koeien en toch is dat ”prachtige”Natura 2000 gebied er gekomen.Dat die natuurgebieden achteruit gaan komt omdat er te weinig vee en mest is lijkt het.

 2. Dat gaat hem niet worden er wordt al met miljarden gezwaaid om ons op te kopen. Rupsje rupsje nooit genoeg.
  Het ene project is nog niet af of in ontwikkeling of de volgende is ook al bedacht .
  Als ze alles nou eerst eens fatsoenlijk inrichten en onderhielden wast al mooi zat.
  Maar ja als niemand iets nieuws ontwikkeld wordt er een heel zootje plannenmakers en onderzoekers werkloos.
  Dus hoe beter de boodschap overgebracht wordt hoe heel slecht het met natuur gaat hoe meer miljarden er los gepeuterd worden.
  Die miljarden heb je nodig om te ontwikkelen en de boer is altijd de gebeten hond want daar moet die grond vandaan komen.
  Je kunt moeilijk den haag plat gooien en terug geven aan de natuur daar krijg je de handen niet voor op elkaar.
  Wanneer wordt de politiek eens wakker ik denk nooit.

 3. Er voort zat landbouwgrond afgepakt, als ze nog woningen, industrie, datacentra, moeten bouwen kunnen dat beter op natuurgrond doen die hebben toch al genoeg, en de aankoopprijs is beduidend lager ,dus het mes snijd aan twee kanten

Beheer
WP Admin