In Goede Aarde: regeneratieve teelt met oog voor verdienmodel
Stichting In Goede Aarde doet onderzoek naar bodemverbetering zonder financieel verlies voor de boer. Een verdienmodel via certificaten voor koolstofopslag kan de drempel verlagen voor akkerbouwers om aan regeneratieve teelt te doen, geeft de stichting aan.
Stichting In Goede Aarde bestaat uit vier jonge ondernemers, die sinds 2021 projecten uitvoeren in duurzaam bodem- en plantbeheer. Doel is om de wisselwerking tussen gewassen en bodem te verbeteren. Via certificaten voor koolstofopslag zit er voor akkerbouwers ook een interessant financieel aspect aan de aanpak.
Sinds najaar 2023 onderzoekt In Goede Aarde regeneratieve teeltmethoden op vijf proefpercelen van akkerbouwers in de Achterhoek. Daarbij wordt de gangbare manier van telen vergeleken met regeneratieve teelt, vertelt onderzoeker Benthe van Wallenburg van In Goede Aarde. “We keken specifiek naar teeltmethoden die zijn gericht op het herstel van microbiologische processen, waardoor niet alleen een goede oogst mogelijk is, maar ook weinig gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest nodig zijn.”
Gebruik zaden met coating
In de proeven zijn zaden gebruikt met een coating waarin belangrijke microbiologische organismen zitten. Dit kan zorgen voor een goede interactie met schimmels en bacteriën, waardoor de plant meer voeding kan opnemen en resistenter wordt. Daarnaast is gewerkt met compostthee en bladbemesting om te zorgen voor voedingsstoffen en een gewas weerbaarder te maken. In een vervolgproef willen de onderzoekers de werking van groenbemesters en onderzaai op de bodem meenemen en kijken naar de koolstofvastlegging.
Voor het realiseren van een goed verdienmodel bij de toepassing van regeneratieve teelt schakelden de onderzoekers Nieuw Groen in, een bureau met expertise op het gebied van natuurlijke CO2-vastlegging en de verwaarding daarvan. “Nieuw Groen adviseert en bemiddelt in de verkoop van koolstofcertificaten. Samen met dit bureau willen we de koolstofcertificaten van onze proefboeren aanbieden aan industriële mkb-bedrijven in de Achterhoek”, vertelt onderzoeker Ties Temmink. “Met de aanvullende inkomsten die dit oplevert, willen we de financiële drempel verlagen voor ondernemers die de stap willen zetten naar regeneratieve akkerbouw.”
Nog geen concrete teeltconclusies
Door een combinatie van vertraagde EU-subsidie en slecht weer, heeft het eerdere project nog geen concrete teeltconclusies opgeleverd. Daarom komt er een vervolg, vertelt Temmink. Akkerbouwers met interesse voor koolstofopslag via In Goede Aarde kunnen contact opnemen.
LEES MEER ARTIKELEN OVER BODEMGEZONDHEID, ZOALS HET LAATSTE NIEUWS, ACHTERGRONDEN EN VIDEO'S.
Nieuwsbrief akkerbouw
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.