Partner
Landbouwmachines kunnen zonder aanpassingen draaien op HVO-diesel, investeringen zijn niet nodig. - Foto: HOS Oil AlgemeenPartner

HOS Oil energie en mobiliteit: overstap op fossielvrije diesel kan snel en veilig

HOS Oil energie en mobiliteit focust op een fossielvrije toekomst. Boeren en loonwerkers kunnen volgens het bedrijf snel en veilig overstappen op fossielvrije diesel.

‘De olie kruipt waar het niet gaan kan’, is een veelgehoorde uitspraak bij de familie Hoekstra van HOS Oil energie en mobiliteit. De nieuwe naam – voorheen HOS Oil oliehandel en tankstations – geeft de doelstelling aan van Johan Hoekstra, de derde generatie die aan het roer staat van het bedrijf in Surhuisterveen. “We willen duurzame mobiliteit mogelijk maken.”

Focus op fossielvrije toekomst

Op het moment staat HOS Oil energie en mobiliteit op een keerpunt, aldus eigenaar Johan. “De focus ligt op een fossielvrije toekomst. Wij als bedrijf zijn daar al lange tijd mee bezig door intern te kiezen voor steeds minder emissies. Zo zijn al onze locaties 100 procent verlicht met ledverlichting en wordt stroom en warm tapwater door middel van zonnestroom en – boilers opgewekt.”

“We zitten als samenleving midden in de energietransitie en we willen onze klanten daar zo goed mogelijk over informeren en bij helpen. Wat scheelt het qua CO2-uitstoot als je duurzame brandstof gebruikt? We moeten samenwerken aan een duurzame toekomst en proberen om de aarde zo goed mogelijk door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen. Dat proberen we afnemers duidelijk te maken, maar de overgang moet wel realistisch zijn en daarom bieden wij een mix aan. We verkopen conventionele brandstoffen en daarnaast een uitgebreide mix van fossielvrije brandstoffen.”

Je kunt vandaag nog beginnen met fossielvrije diesel zonder grote investeringen

Overstap naar fossielvrije diesel

De overstap naar fossielvrije diesel kan snel en veilig. “De fossielvrij diesel – HVO genoemd – kun je krijgen in verschillende blends en kostprijzen. De brandstof wordt gemaakt van restafval van voedsel. Vroeger werd dat restafval gewoon weggegooid, maar nu maken ze van dat plantaardig organische afval brandstof. Het is een circulair proces. De fossielvrije diesel kan in dezelfde tank van auto’s, vrachtwagens, trekkers en andere voertuigen, zonder aanpassingen. Je kunt er dus vandaag nog mee beginnen zonder grote investeringen.”

De overstap kan meer voordelen opleveren. “Je zorgt voor minder CO2-uitstoot, tot wel 90 %. Maar het imago van je bedrijf krijgt ook een boost en vaak levert dit weer aanbestedingen op van andere partijen die zich richten op duurzaamheid. Je moet daarom niet alleen kijken naar wat het kost, maar vooral naar wat het oplevert voor je bedrijf en voor jezelf en de volgende generaties.”

Tekst gaat door onder de video

Klanten moeten anders gaan denken, zegt Johan Hoekstra. Zoals grond-, weg- en waterbouwbedrijf Witteveen Surhuisterven. Kevin Metze, werkvoorbereider bij Witteveen Surhuisterveen, vertelt over de inzet van het bedrijf om duurzamer te worden. “Witteveen is een aannemer in grond-, weg- en waterbouw voor diverse opdrachtgevers, werkzaam in Noord-Nederland. Wij bieden opdrachtgevers een totaaloplossing van ontwerp tot uitvoering. Daarbij zien wij dat duurzaamheid ook voor hen steeds belangrijker wordt.”

Duurzaamheid druppelt nu steeds verder door in het bedrijf. Kevin: “Brandstofverbruik was en is de grootste bron van uitstoot binnen het bedrijf. We maken nu gebruik van duurzamere diesel, HVO20. Sinds kort is het via onze brandstofleverancier HOS Oil ook mogelijk om HVO100 te tanken aan de pomp. In de toekomst willen wij op de werkvloer voor onze machines hier gebruik van maken. Wij hebben daarnaast voor volgend jaar in de planning staan om zonnepanelen op het dak van ons kantoorpand te plaatsen en hierna gaan we kijken naar elektrische auto’s, met name voor kantoorpersoneel.”

CO2-Prestatieladder

De CO2-Prestatieladder is hét duurzaamheidsinstrument van Nederland dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2. Hoe hoger je staat, hoe meer inspanning voor verduurzaming is en wordt verricht. Metze: “De huidige en eerdere aanpassingen, zoals een andere energieleverancier, implementatie van ledverlichting en de overstap naar een andere brandstofleverancier, hebben ervoor gezorgd dat wij momenteel op niveau 3 staan.”

De volgende stap is het behalen van het allerhoogste niveau, waarbij ook gekeken wordt naar bijvoorbeeld de klimaatgevolgen van ingekochte producten. “Klimaatbewuste keuzes zijn belangrijk voor het bedrijf. De EU heeft het streven om in 2050 energieneutraal te zijn en daar draagt dit allemaal aan bij. Ook voldoen we hiermee aan de duurzaamheidswensen van onze opdrachtgevers.”

Tekst gaat door onder de foto

Gebruik van HVO-diesel helpt infrabedrijf Witteveen hoger te klimmen op de CO2-Prestatieladder, wat weer helpt bij aanbestedingen. - Foto: HOS Oil.
Gebruik van HVO-diesel helpt infrabedrijf Witteveen hoger te klimmen op de CO2-Prestatieladder, wat weer helpt bij aanbestedingen. - Foto: HOS Oil.

Samenwerking met HOS Oil

Voor onder andere het gebruik van de HVO-brandstof is Witteveen Surhuisterveen vorig jaar een samenwerking aangegaan met HOS Oil. “Deze samenwerking verloopt prima”, zegt Kevin. “Wij zochten een partij die ons kon helpen met het inzichtelijk krijgen van het verbruik van onze brandstof. Daarnaast heeft de HOS Oil Tankcard-service een goede dekking in Noord-Nederland. Ook kunnen we gebruik maken van extra diensten, zoals het wassen van vrachtwagens. Informatie is nu ook inzichtelijker en snel beschikbaar met een paar drukken op de knop. Hiervoor hadden wij meerdere tankpassen van diverse brandstofaanbieders en moesten wij steeds zelf alle brandstofverbruik van de facturen afhalen, maar Johan van HOS Oil heeft alle info klaarstaan!”

HOS energie en mobiliteit maakt het klanten zo gemakkelijk mogelijk, vandaag bestellen= vandaag geleverd. en we zijn dag en nacht – 365 dagen per jaar – bereikbaar.

Beheer
WP Admin