- Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Hooien in 1960: een week mooi weer was zeldzaam

Bij ruiteren hingen boeren het gras op rekken. Eronder konden kinderen stiekem verstoppertje spelen.

Deze foto is genomen in 1956 en stond destijds bij een artikel over het belang van ventilatie bij de hooibouw. Hooien was een hele kunst, om het gemaaide gras voldoende droog te krijgen, waren dagen, soms weken, van mooi weer en noeste arbeid nodig. Soms was men tot in de herfst bezig.

Tekst gaat verder onder foto

Hooi op ruiters. Er waren verschillende varianten, van een tentvorm tot driepoten die, volgepakt met hooi, meer een wigwam-model hadden. Van binnen waren ze hol en ook al mocht het niet, menig kind speelde er verstoppertje in. - Foto: Misset
Hooi op ruiters. Er waren verschillende varianten, van een tentvorm tot driepoten die, volgepakt met hooi, meer een wigwam-model hadden. Van binnen waren ze hol en ook al mocht het niet, menig kind speelde er verstoppertje in. – Foto: Misset

De methoden verschilden per streek. Zo waren er gebieden waar het gras op het land werd uitgespreid en ’s avonds werd gewierst om optrekkend vocht zo min mogelijk kans te geven. ’s Ochtends moesten al die wiersen weer uit elkaar getrokken worden en opnieuw uitgespreid. En o wee als er ineens een bui op kwam zetten, dan moest iedereen die kon rennen als de wiedeweerga bijspringen om alles weer bij elkaar te harken. Dat was geen zeldzaamheid want regen was eerder regel dan uitzondering. In de periode 1920-1949 was het bijvoorbeeld maar zes keer een hele week achter elkaar droog.

Ruiteren

Een andere methode was ruiteren. Het gemaaide gras werd hierbij op stellages gedrapeerd. Optrekkend vocht kon er niet bij, regen liep er deels af. Op de foto zijn volgeladen ruiters te zien. Het moest niet te dik, want dan droogde het niet genoeg. Het moest ook zeker niet te dun want dan trok regen er alsnog in. Ruiteren deed men vooral bij minder goed hooiweer, maar qua werk maakte het weinig uit. Ook ruiteren was, net als de veldmethode, enorm arbeidsintensief.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

  1. Dan gaat dat gras binnen halen met opraapwagen of hakselaar toch een stuk makkelijker.Hoe vaak had je niet dat het hooi goed was komt er weer zo,n klein rotbuitje regen en kon je weer op nieuw beginnen en ondertussen werd het hooi slechter en slechter als het weer erg onstabiel was.Soms haalde mijn Vader het hooi uit arren moede maar binnen terwijl het eigenlijk nog niet goed droog was het gevolg was slecht schimmelig hooi wat de koeien slecht vraten.

  2. Altijd opletten als je cijfers gebruikt. Ik kan me voorstellen dat het elke week ergens regent in nederland maar dat zegt niet dat het nergens een week droog blijft. Klimaatverandering kun je zo de wereld inhelpen.

    1. “Klimaatsverandering” wordt op alle mogelijke manieren de wereld in geholpen. Kijk bijvoorbeeld naar zeespiegel stijging. 10000 jaar lang is de zeespiegel als een idioot gestegen en nu dat de curve zo goed als vlak is is de mensheid er de schuld van en moetten er miljarden aan uitgegeven worden.

Beheer
WP Admin