Foto: Koos Groenewold RundveeColumn

‘Het melkt nu mooi’

De melkprijzen duikelen over elkaar heen.

Nadat FrieslandCampina boven de 50 cent scoorde, kwamen de andere zuivelfabrieken ook. Het leek wel een wedstrijd. Alle plussen werden bij de basisprijs opgeteld en zo zagen we melkprijzen tot bijna 60 cent. Niet te geloven. De pessimist zegt nu: ‘Wie hoog stijgt, kan ver vallen’. De optimist echter: ‘Wat een feest, die hoge melkprijs’.

Hoognodig

Ik hoor bij de laatste groep. Dat is een gevaarlijke mening, die niet goed zal vallen bij nogal wat melkveehouders. In de publiciteit over de historische melkprijs van meer dan 50 cent was de reactie uit de boerenhoek: ‘Dit is hoognodig vanwege de snel stijgende kosten. We houden er niet meer aan over’.

Als de prijsstijging van 20% van melk standhoudt, compenseert die melkprijs de hogere kosten helemaal

Is dat zo? Zeker, kunstmest, dieselolie, energie en loonwerkers zijn veel duurder geworden. Maar nog niet zoveel dat de hogere melkprijs geen plus oplevert. Dat zeggen ook de onderzoekers van de Wageningen University. Als de prijsstijging van 20% van melk standhoudt, compenseert die melkprijs de hogere kosten helemaal. En de melkprijs is meer gestegen. Melkveehouders zouden dus tevreden moeten zijn.

Dat geldt met name voor extensieve boeren. Die gebruiken weinig kunstmest en dan tikt de prijsstijging minder hard aan. Duur krachtvoer wordt op extensieve bedrijven ook minder gevoeld, omdat weinig aangekocht hoeft te worden. Daarentegen gebruiken intensieve boeren veel meer duur krachtvoer. Conclusie: extensieve boeren hebben minder last van de hogere kosten, maar genieten wel van de hogere melkprijs.

De vraag is hoe de consument reageert

De kosten blijven nog wel een poos hoog, zo is de verwachting. De oorlog in Oekraïne lijkt niet snel te eindigen aan de onderhandelingstafel. En zo lang hebben we te maken met hoge kosten en toenemende inflatie. Plus daarmee samenhangend een stijgende rente.

Alle reden dus om de aandacht te richten op een blijvend hoge melkprijs. De supermarkten zullen de komende tijd zeker hun prijzen van zuivel aanpassen. De vraag is hoe de consument reageert. Koopt hij minder? Of went hij eraan? Ik hoop het laatste. Daar hangt onze melkprijs van af.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief zuivelmarkt en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.

Reacties

  1. Vergadderbauer maar vergeet het niet dat we al een jaar achter de rug hebben met 27 tot 32 cent die geld kostten en we zitten nu net op 50 cent all inclusive ( DOC/ DMK staat op 44,2 met Duitse ingrediënten)
    De lat ligt hoger, dat is waar!

Beheer
WP Admin