AkkerbouwAchtergrond

Grote opbrengstverschillen

Vanaf het moment van afrijpen steken vreemde aandoeningen in het graan de kop op. Die zijn enkel te verhalen op de kwaliteit van het zaaigoed.

In 8 van de 10 jaar oogst je hier in Hongarije minder dan 6,3 ton tarwe per hectare. Het plafond van 8 ton doorbreek je nooit. Bij gerst kom je wel eens boven 7 ton, net als bij de triticale. In de droge zomers van 2006 en 2007 kwamen tarwe en triticale niet boven 4,5 ton, gerst incidenteel wel. In 2007 kwam het gros van de percelen op een oogst van 750 tot 1.800 kilo per hectare!
De prijs van de granen mag dan nog zo hoog liggen, met dergelijke opbrengsten kom je niet ver. Zeker niet als het bouwplan bijna helemaal uit (al dan niet oliehoudende) granen bestaat. De vroegere steunpilaren suikerbieten, erwten, suikermais en graszaad zijn bijna helemaal uit het landschap verdwenen door het EU-landbouwbeleid.

Zaaizaad grote boosdoener

De wijze waarop Hongaren met ’zaaigoed’ omgaan is bedroevend. Iedereen is of noemt zich teler van zaaigoed, want dat is big business. Alles gaat de zak in, vernepen graan of niet. Dit leidt ertoe dat ook ongezond zaaigoed de markt opkomt met negatieve resultaten. Vanaf het moment dat de afrijping start, steken eigenaardige aandoeningen de kop op die enkel te verhalen zijn op de kwaliteit van het zaaigoed.

Fusarium is hier een echte pest. En als een domme boer zijn eigen met fusarium besmette zaaigoed ook nog eens gaat uitzaaien, is de kous vlug af. Een van mijn machineklanten die veredelt voor het Oostenrijkse Raiffeisen en volgens de West-Europese regels werkt, haalt wel goede kwaliteitsresultaten. Maar geloof mij: te veel ‛telers’ op de markt helpen de boel om zeep. Slecht en vernepen zaaigoed word nooit een 6 plus-tonner!

Foto: Patrick Feliers / Szolt & Norbert Maté

Beheer
WP Admin