Foto's: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Groenbemester laat goede structuur achter

De tijd van ploegen op wintervoor is aangebroken, ook groenbemesters worden aan de bodem toevertrouwd. Sommige percelen gele mosterd doen denken aan de koolzaadvelden die in de beginjaren Flevoland kleurden. Het onderwerken van de soms grote massa kan best wel lastig zijn. Verschillende methoden worden toegepast, zoals voor het ploegen uit met maaiers of werktuigen die het gewas klein moeten krijgen. Of alles in een werkgang, met alleen maar platduwen van de massa voor op de trekker.

Pieter Beije uit Lelystad ploegt een perceel gele mosterd op wintervoor. Voor het eerst wordt er dit jaar een vorenpakker aan de Fronthef toegepast om de massa plat te drukken in de juiste rijrichting. - Foto's: Sytze Bakker

De groenbemester komt mooi regelmatig in de bodem terecht. Na het ploegen ligt er als het ware een luchtkussen onder de grond.

De beworteling van de mosterd draagt ook duidelijk zijn steentje bij aan de bodemstructuur.

Met een quad door het gewas racen is wel avontuurlijk, maar kan met het ploegen problemen geven met verstoppingen. Dat doet Beije niet nog een keer.

Het lijkt wel magie om de percelen zo te kunnen veranderen. Het levert een mooi beeld van kleuren en strakke lijnen.

Het perceel was een met gele mosterd ingezaaide tarwestoppel. Volgend seizoen staan hier aardappelen en bieten.

De ploeg is uitgerust met M2-risters met alleen bij de laatste schaar een schijf om een strakke eindvoor te krijgen.

Het ploegen vindt plaats met een driescharige Lemken Variopal 7 wentelploeg. Met speciale voorscharen voor hoge groenbemesters die een betere doorstroming garanderen.

Ploegen is mooi werk, vooral nu alles zo voorspoedig verloopt. Al is het volgens Beije wel opletten geblazen, want een verstopping is soms heel plotseling mogelijk.

Het is een simpele methode om de massa er in een werkgang onder te krijgen, al zou de vorenpakker iets breder mogen zijn om het strookje tussen voorwiel en de vorenpakker ook mee te nemen.

Maar er blijft na deze mooie groenbemester een heel goede structuur achter, vooral door het mooie najaar.

De op 12 oktober gezaaide wintertarwe op bietenland. Dit kan tot tweewassigheid leiden. Beije maakt zich daar geen zorgen om. Een deel van de zaden liggen gekiemd vast, anderen zijn nog niet gekiemd. Die zullen later komen, redeneert Beije.

Hier een beeld van tarweplantjes in de Noordoostpolder die er gezond uit zien. Het lijkt erop dat tarwe gelijk goed vastzit in de grond en niet verdroogt.

Beheer
WP Admin