Een beeld van de Grasdag in 2019. - Foto: Peter Roek RundveeNieuws

‘Grasdag 2022 bol van kennis en machines’

Er gaat niets boven een bezoek aan een Grasdag waar je gewoon met zijn allen kan rondlopen, kennis opdoen tijdens het volgen van inleidingen en het volgen van workshops.

Na de eerste grote Grasdag in 2019 bij familie Bons in Ottoland (Z.-H.) heeft de coronapandemie roet in het eten gegooid voor een goed vervolg. De geplande Grasdag in 2020 werd gedwongen geannuleerd en in 2021 volgde een drive-in versie op twee locaties. Toch gaat er niets boven een bezoek aan een Grasdag waar je gewoon met zijn allen kan rondlopen, kennis opdoen tijdens het volgen van inleidingen en het volgen van workshops. En wat is er mooier dan het live volgen van ronkende machines in werking, oogstsdemonstraties en nog veel meer. Dit alles kan weer en Boerderij organiseert daarom op 16 juni de Grasdag bij familie Berghorst in Dronten (Fl.).

Herkauwers zijn er op ingericht om dit voor de mens weinig nuttige voedermiddel efficiënt om te zetten in melk en vlees

Want ‘Grasland is de basis van de melkveehouderij’. Dat roept iedereen die ook maar iets met melkveehouderij heeft vrijwel direct, als gevraagd wordt welke betekenis gras heeft. Terecht? Ik denk het wel. Melkkoeien zijn herkauwers en leven van het groene goud. Herkauwers zijn er op ingericht om dit voor de mens weinig nuttige voedermiddel, efficiënt om te zetten in melk en vlees. En daarmee heeft gras zijn plaats verworven in de melkveehouderij en is op de meeste bedrijven gras inderdaad de basis.

Voorproeven

In de papieren Grasdag-special kun je vast ‘voorproeven’. Zo vertelt veehouder Hooch Antink hoe hij gestart is met graskruidenmengsels en hoe het aandeel in de weidepercelen almaar groeit. In het interview geeft Agnes van den Pol, lector grasland en beweiding, aan hoe vers gras benutten bijdraagt in efficiënt gebruik van grasland en in de bedrijfseconomie. Zij is ook een van de sprekers die een inleiding houdt op de Grasdag. Verder tal van artikelen die insteken op nut en werking van machines die in de teelt van gras ingezet worden om een goede productie te bereiken en te behouden. Ook is er ruimte voor een kijkje achter de schermen van innovaties, zoals een blik op de toekomst van geautomatiseerd mest uitrijden en de nieuwe ontwikkelingen in project Bemest op z’n Best, waarin vijf innovaties op hun praktische werking worden getoetst.

Alles bij elkaar biedt dit een goed inzicht in verdere optimalisatie van de grasopbrengsten en kwaliteit op je bedrijf.

Bezoeken van de Grasdag is gratis, dus komt allen naar Dronten, Oudebosweg 32, en laat je inspireren door nieuwe inzichten andere invalshoeken om te komen tot de best passende grasteelt, oogst en opslag op je eigen bedrijf.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief gras en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin