In de graanpool van George Pars Granenhandel komt de poolprijs voor een ton voertarwe uit op € 192,90. – Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Graanpoolprijs Pars: € 192,90 voor ton voertarwe

In de graanpool van George Pars Granenhandel komt de poolprijs voor een ton voertarwe uit op € 192,90. Voor voergerst is de uitbetaling € 181,90 per ton over de oogst 2023.

De graanhandel in Sint Jacobiparochie (Fr.) rekent over deze prijzen nog innamekosten (€ 7 per ton) en verwerkingskosten (€ 8,90) waardoor de nettoprijzen uitkomen op € 177 voor een ton voertarwe en € 166 voor een ton voergerst. Ten opzichte van de poolprijzen over oogst 2022 is dat voor tarwe een verschil van bijna € 100 per ton.

Directeur George Pars spreekt over een lastig afzetjaar. Bij de start van de pool, rond de oogst in juli vorig jaar, lagen de prijzen voor tarwe op € 220 tot € 225 per ton. Na die tijd zijn die prijzen steeds verder gezakt, tot april dit jaar. De opleving die daarna volgde had nog maar beperkt invloed op het eindresultaat van de pools, die in mei werden afgerond.

Goedkoop graan uit Oost-Europa en Oekraïne

Pars noemt het wereldwijde aanbod als belangrijkste oorzaak van de lagere poolprijzen ten opzichte van vorig jaar. “Het hele jaar kwam goedkoop graan uit Oost-Europa en de Oekraïne”, legt hij uit. “Daarnaast concurreerde Rusland sterk met graan dat uit de EU kwam.”

Granenhandel Pars collecteert tarwe en gerst van boeren uit het noorden van het land. Het lukte dit jaar niet om tarwe als maaltarwe af te zetten. “De weersomstandigheden werkten niet mee. Na een nat vroeg voorjaar volgde te laat warmte in juni. Dat kwam de kwaliteit niet ten goede. De HL-gewichten waren laag en percelen in het Oldambt hadden te maken met schot.” De opbrengsten bleven met 8 tot 9 ton per hectare aan de lage kant.

Pars zet de granen voornamelijk lokaal af aan melkvee- en pluimveebedrijven en mengvoerfabrieken.CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER GRAAN


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin