<em>Foto: Reina de Vries</em> AkkerbouwAchtergrond

‘Glyfosaatverbod schaadt akkerbouw en milieu’

Brussel buigt zich over een nieuwe toelating van glyfosaat. Duitse deskundigen stellen dat een verbod akkerbouwers op kosten jaagt. Ook het milieu is er niet bij gebaat.

De discussie in Brussel over een hernieuwde toelating van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat gaat de volgende fase in. De Europese Commissie stelt voor de onkruidbestrijder nog 2 jaar toe te laten. Dat geeft het Europees agentschap voor chemicaliën (Echa) de tijd om een nieuwe veiligheidsbeoordeling te maken. De tijd dringt, want de toelating verloopt op 30 juni. Dan mag het middel vanaf 1 januari 2017 niet meer gebruikt worden, na het aflopen van de opgebruiktermijn.

Verbod glyfosaat kost teler geld

De universiteit van Göttingen heeft berekend wat het de Duitse akkerbouwer gaat kosten, meldt de site AgrarHeute. De rekening bedraagt jaarlijks €29 tot €109 per hectare, afhankelijk van het bouwplan en de bedrijfsvoering. De akkerbouwers moet meer grondbewerkingen en onkruidbestrijdingen uitvoeren.

Bietenteler stopt in erosiegevoelig gebied

Ook het vakblad DLZ-Agrarmagazin heeft rekensommen gemaakt en komt tot een jaarlijkse kostenverhoging van 6% tot 39%. De akkerbouwer is meer geld kwijt aan directe teeltkosten en aan extra arbeid. Volgens DLZ wordt zonder glyfosaat de bietenteelt onaantrekkelijk in erosiegevoelige gebieden. Die beslaan 17% van het Duitse akkerareaal. Daar is ploegen vaak verboden en mag de akkerbouwer alleen een niet-kerende grondbewerking toepassen. Zonder glyfosaat, dat vrijwel alle onkruid doodt, wordt de onkruiddruk te hoog. DLZ verwacht dan ook dat bij een glyfosaatverbod veel akkerbouwers in erosiegevoelige gebieden stoppen met de bietenteelt.

Ecologische gevolgen glyfosaatverbod

Een glyfosaatverbod heeft niet alleen economische, maar ook ecologische gevolgen. Doordat meer mechanische onkruidbestrijding nodig is, neemt de erosie toe in heuvelachtige gebieden. Ook de nitraatbelasting van het grondwater neemt toe. Boeren gaan meer ploegen om het onkruid de baas te blijven. Ook zaaien ze minder groenbemesters omdat die lastiger zijn dood te maken vóór het zaaien of poten. Vaker ploegen en minder bodembedekking zorgen voor meer uitspoeling van nitraat naar het grondwater, betoogt DLZ.

Toename resistente onkruiden

Tot slot vreest DLZ dat de resistentie toeneemt van onkruiden tegen bestrijdingsmiddelen. Glyfosaat doodt vrijwel alle onkruid. Als dat weg valt, moeten telers hun toevlucht nemen tot selectievere middelen. Dat vergroot de kans op resistentie, redeneert het vakblad.

Beheer
WP Admin