<em>Foto: Ton Kastermans Fotografie</em> AlgemeenNieuws

FrieslandCampina helpt boeren aan mestvergister

Zuivelgigant FrieslandCampina gaat duizend boeren helpen aan een mestvergistingsinstallatie, waarmee ze op de boerderij mest kunnen omzetten in elektriciteit.

Dat zegt topman Roelof Joosten zaterdag in Trouw.

Het bedrijf doet dat om aan de klimaatdoelstellingen tegemoet te komen en de CO2-uitstoot van de melkveesector te verlagen. ,,10% van de CO2-uitstoot van FrieslandCampina komt van fabrieken, 90%  vindt plaats op de boerderij”, zegt Joosten.

Aanschaf kost drie ton per bedrijf

De aanschaf van een mestvergister is duur. De installatie kost €300.000 voor een boerderij met 100 koeien. Hoe meer koeien, hoe duurder het wordt.

Sinds op 1 april vorig jaar het melkquotum is vervallen, zijn boeren meer gaan produceren en hebben ze dus ook meer koeien aangeschaft. Maar tegelijk hebben ze te maken met een limiet aan de hoeveelheid mest die hun bedrijf produceert.

‘Bankier’ FrieslandCampina

FrieslandCampina wil de melkveehouder alle taken en zorgen uit handen nemen, door de financiering te regelen, de monovergister te laten installeren, de administratieve afhandeling te doen en het groot onderhoud te laten uitvoeren. Eigenlijk hoeft de melkveehouder alleen een stukje grond beschikbaar te stellen, zegt Joosten in Trouw.

Regeling met ministerie

De directeur van FrieslandCampina verwacht in juni een regeling met minister Kamp (economische zaken) te ondertekenen. Het ministerie bevestigt de gesprekken, waaraan ook Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) meedoet, aldus Trouw.

Beheer
WP Admin