Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Franse bioboeren vrezen vloedgolf aan nieuwkomers

De ruim 32.000 Franse biologische land- en tuinbouwers vrezen een vloedgolf aan nieuwkomers nu veel collega’s in nood hun toevlucht zoeken tot biologisch.

Ze vragen daarom van de nieuwe regering van president Macron ‘maatregelen om de golf aan overstappers te begeleiden’.

De Fédération nationale de l’agriculture biologique (FNAB) vraagt concreet om een deel van de middelen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid over te hevelen naar de biologische sector. “Macron heeft beloofd een miljard euro per jaar te investeren in modernisering van landbouwbedrijven, terwijl er voor de biologische sector maar € 200 miljoen wordt uitgetrokken. Dat zou beter in evenwicht moeten worden gebracht. € 200 miljoen is niet voldoende voor de biologische sector, zeker niet om de nieuwkomers de technische ondersteuning te geven die ze nodig hebben”, zegt voorzitter Stéphanie Pajeot van de FNAB.

Historisch jaar

De bond kijkt terug op een historisch jaar, 2016, aldus Pajeot. “Veel conventionele boeren kunnen niet meer in hun levensonderhoud voorzien, terwijl de biologische productie, die lange tijd werd gezien als iets voor militanten, een voorspoedige en nooit vertoonde groei doormaakt.” Dat alles leidt ertoe dat momenteel zo’n 20 Franse boeren per dag met de conversie naar biologisch beginnen, aldus de FNAB. “Dat levert problemen op door het opdrogen van de Europese fondsen, met name uit Leader, die juist voor die omschakeling bestemd waren.”

Beheer
WP Admin