Veel wijngebieden zijn gekocht door rijke buitenlanders. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Frans wetsvoorstel tegen grote grondaankopen

In het Franse parlement is een initiatiefwetsvoorstel ingediend tegen de aankopen van grote percelen plattelandsgrond, met name door buitenlanders.

“Voordat we het weten hebben we hier ook het Engelse model met grondeigenaren die duizenden hectare bezitten. Dat zou het Franse model met familieboerderijen verder ondermijnen”, aldus Kamerlid Dominique Potier in een toelichting.

Kopers melden grondtransacties niet

De laatste jaren zijn vooral in de bekende wijngebieden veel domeinen aangekocht door rijke buitenlanders. Dat verschijnsel breidt zich echter steeds meer uit over de grotere akkerbouwgebieden en andere agrarische regio’s. Kopers onttrekken zich aan de verplichting om een geplande aankoop te melden bij de daarvoor aangewezen dienst Safer door niet de volle 100% van de eigendom maar net iets minder over te nemen. Door dit bovendien te laten doen door een bv of andere bedrijfsvorm wordt de eigendom bovendien steeds meer anoniem en dus niet meer traceerbaar.

“Het inpalmen van agrarische grond neemt hand over hand toe, het is de hoogste tijd dat we dat inperken,” denkt Potier dan ook. Hij wil dan ook dat elke transactie met agrarische grond wordt gemeld aan Safer, waarbij die dienst bovendien altijd een veto uit kan spreken.

Beheer
WP Admin