Stéphane le Foll. Foto: ANP RundveeNieuws

Frankrijk wil regulering melkmarkt EU

Frankrijk wil dat de Europese melkmarkt na het afschaffen van de quota opnieuw door Brussel gereguleerd wordt. ”Wij sturen de Europese Commissie een memorandum met een aantal voorstellen om de zaken op Europese schaal om te buigen”, aldus minister van landbouw Stéphane le Foll in het parlement.

Franse melkveehouders hebben zich in verschillende delen van het land gevoegd bij de protestacties tegen de lage prijzen van hun collega’s met varkens of vleesvee. Na een reeks wegblokkades richten de boeren zich nu vooral op de grote supermarkten aan de rand van de stad.

Overschot melk op wereldniveau

Gevraagd naar de problemen in de melkveehouderij, kondigde Le Foll stappen aan op Europees niveau. ”U weet dat er daar nogal wat erg liberale mensen zijn die denken dat de markt alles wel kan regelen. Dat is niet hoe ik er over denk. Met een overschot aan melk op wereldniveau blijft de productie in een aantal Europese landen met meer dan 3% toenemen. Dat is niet houdbaar, ook al omdat de potentiële afzet minder groot is dan eerst werd gedacht”.

Bekijk de fotoserie over de acties die Franse boeren eerder deze week hielden

Beheer
WP Admin