Thracië is heuvelachtig en groen. De overheid heeft het goed voor met de melkveehouderij. Zo werd er sturing en stimulans gegeven aan de melk en vleesproductie. Roodbonte rassen, waaronder het Fleckvieh ras kreeg de voorkeur omdat vlees ook zeer belangrijk is voor Turkije. - Foto's: Robert Prins RundveeFoto

Foto’s | Een blik op de melkveehouderij in Turkije

Een inkijkje bij een melkveehouderij de regio Thracië, Turkije.

De vleespotten van Turkije gaan voorbij aan de Turkse boeren burgers. De inflatie maakt voedsel duur terwijl de rundveehouders zich moeten schikken door het grootkapitaal. Toeristen worden gastvrij onthaald.

Thracië is de westelijke hoek van Turkije waar traditioneel veel rundveehouderij was. De ligging nabij de zee en met het afzetgebied Istanboel. Kleinere veehouders kregen de kans op uit te breiden en zo werd er telkens een hoekje erbij gebouwd.

De kennis en kunde van de veehouders ging omhoog. De kleinere veehouders verbeterden de opfok en verzorging van hun vee. Daarnaast werden er in centraal Turkije zeer grote melkveebedrijven opgezet.

Het jongvee zag er dan ook goed ontwikkeld uit en had een mooie conditie.

Het melkvee stond niet een luxe stal maar stond droog, was schoon en kreeg goed voer. De koeborstel als plezierige toevoeging voor het vee.

De melkstal komt niet door de Qlip keuring maar de opzet blinkt uit in eenvoud en doeltreffendheid.

Een hele verbetering met de oude situatie waar vee aangebonden stond in lage stallen. De melkketels en voergoot maken duidelijk dat het voor mens en dier niet makkelijk was.

De samenwerking tussen melkveehouders, melkfabrieken en overheid liep dermate goed dat er ruimte kwam voor vrijloop. De veehouders verzorgden het vee, de melkfabriek leverde voer en nam de melk af terwijl de afzet richting consument door de overheid werd beschermd.

Melkfabriek Danone zegde het contract per direct op. Een afnemer voor de melk was wel te vinden maar de voer leveranties werden ook gestaakt. Het geld is op dus moet het vee verder in oude hokken afgeschermd met oude planken. Veel vaker het vee wordt verkocht nu de vleesprijzen hoog zijn. Met buitenlands valuta kunnen de toeristen kunnen het makkelijk betalen.

Beheer
WP Admin