Foto: Boerderij RundveeNieuws

Fonterra verwacht fors lagere melkprijs

Fonterra verdubbelt de winst over het afgelopen boekjaar, dat op 31 juli eindigde. De uiteindelijke melkprijs ligt lager dan een jaar eerder, maar zit nog steeds op een relatief hoog niveau. De zuivelonderneming profiteerde van sterke marges op kaas- en weiproteïneproducten en gaat meer dividend uitkeren. Voor 2023-’24 verwacht Fonterra een forse verlaging van de melkprijs.

De farmgate milkprice over 2022-’23 komt uit op $ 8,22 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Daarbij komt een dividend van $ 0,50 (NZD) per aandeel. Daarmee komt de totale contante melkprijs voor leden-melkveehouders – met een volledig door aandelen gedekte melkproductie – uit op $ 8,72 per kilo milksolids.

Omgerekend naar Nederlandse situatie

Bij de huidige koers gaat het omgerekend naar Nederlandse omstandigheden om een melkprijs van ongeveer 37 cent per kilo melk (bij 4,4% vet en 3,2% eiwit). Eerder dit jaar keerde de onderneming al $ 0,50 per aandeel uit naar aanleiding van de verkoop van het Chileense Soprole.

Fonterra’s omzet steeg met 12% naar € 13,6 miljard. De genormaliseerde winst kwam uit op € 738 miljoen. Een jaar eerder was dit nog € 328 miljoen. Inclusief de opbrengsten van de verkoop van de Soprole-activiteiten in Zuid-Amerika kwam de winst uit op € 889 miljoen. Fonterra is de grootste zuivelexporteur ter wereld en profiteerde van een aantrekkende vraag vanuit het foodservicekanaal. Belangrijke factor hierin was dat China begin 2023 startte met het versoepelen van de lockdown-maatregelen. Daarnaast verkocht Fonterra extra voorraden die eind vorig seizoen werden opgebouwd.

Melkprijs fors lager in 2023-’24

Voor boekjaar 2023-’24 gaat Fonterra uit van een contante melkprijs tussen $ 6 en $ 7 per kilo milksolids. Deze forse verlaging van de melkprijs is vooral een gevolg van de verminderde vraag naar vollemelkpoeder vanuit China. Fonterra zegt dat er wel aanwijzingen zijn dat de vraag naar Nieuw-Zeelandse melkpoeders vanaf begin 2024 aantrekt. De vraag naar andere producten – zoals foodserviceproducten en ingrediënten met toegevoegde waarde – is volgens de onderneming nog steeds robuust.

Fonterra is zich ervan bewust dat leden-melkveehouders druk ervaren als gevolg van gestegen kosten in combinatie met een lagere contante melkprijs. Voor veel aangesloten melkveehouders is de voorspelde melkprijs niet kostendekkend. CEO Miles Hurrell zegt dat de onderneming er alles aan doet om de boeren in deze uitdagende periode te ondersteunen.

Fonterra collecteerde afgelopen seizoen 17,8 miljard liter melk. Dat is 3,5% minder dan een jaar eerder. In milksolids ging de aanvoer echter met 2 miljoen kilo omhoog.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin