Fonterra investeert €84 miljoen in productie UHT-room
Fonterra investeert 150 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar ( €84 miljoen) in uitbreiding van zijn fabriek in Edendale. Op de locatie gelegen op het Zuidereiland komt een nieuwe fabriek voor de productie van houdbare room.
De zuivelonderneming wil hiermee inspelen op de groeiende vraag naar room vanuit het foodservice-kanaal. Zo is er vanuit de Aziatische markt vraag naar room voor toepassing in producten als laksa (soep) en melkthee. Fonterra verwacht dat de vraag naar houdbare room wereldwijd met meer dan 4% per jaar gaat toenemen tussen 2023 en 2032.
Vorige week maakte Fonterra al bekend te investeren in uitbreiding van de productie van wei-eiwitingrediënten in Studholme. Beide investeringen passen in de nieuwe strategie waarin de zuivelonderneming inzet op producten met meer toegevoegde waarde. De nieuwe fabriek in Edendale krijgt in eerste instantie een capaciteit van 50 miljoen liter en de mogelijkheid om dit tegen 2030 te laten groeien naar 100 miljoen liter.
Twaalf fabrieken op één locatie
De aangekondigde investeringen zijn volgens Fonterra goed nieuws voor de bewoners van het Zuidereiland. De nieuwe fabriek in Edendale levert 70 nieuwe banen op. De uitbreiding in Studholme was al goed voor zes nieuwe vacatures. Naar verwachting starten de bouwwerkzaamheden in Edendale begin volgend jaar. De eerste producten lopen in augustus 2026 van de band.
Edendale is het oudste nog in werking zijnde zuivelcomplex in Nieuw-Zeeland. De eerste zuivelfabriek werd hier in 1881 gebouwd. Op het terrein bevinden zich nu twaalf fabrieken voor onder meer de productie van melkpoeders, boter en wei-eiwitconcentraat. In het hoogseizoen is het complex goed voor de verwerking van 15 miljoen liter melk per dag.