Fonterra: CO2-footprint op melkveebedrijven moet 30% omlaag
Fonterra wil de uitstoot van broeikasgassen op melkveebedrijven in 2030 met 30% hebben teruggebracht ten opzichte van 2018. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming bekendgemaakt. Ook is er een zogenoemde Klimaatroutekaart gepubliceerd.
Het doel van 30% CO2-reductie moet gehaald worden op coöperatieniveau, en niet op boerderijniveau. Wel is volgens CEO Miles Hurrel nodig dat alle melkveehouders een bijdrage leveren. Fonterra heeft nagedacht hoe de reductie van 30% per kilo milksolids (vet en eiwit) te realiseren. De toepassing van goede landbouwpraktijken is goed voor 7% reductie, net als toepassing van nieuwe technologieën zoals Kowbucha, een probioticum om de methaanproductie door koeien te verminderen. Met bestaande en nieuwe vegetatie moet nog eens 8% van de CO2-uitstoot worden gereduceerd. De laatste 8% reductie komt volgens Hurrel naar verwachting door het wegvallen van CO2-emissies die nu nog moeten worden meegeteld als gevolg van eerdere landconversie.
Uitstoot al teruggebracht
De CO2-footprint van Fonterra in Nieuw-Zeeland lag in 2018 op 1,14 kilo CO2-equivalenten per kilo meetmelk. In 2030 moet deze op 0,78 kilo per kilo meetmelk liggen. 86% van Fonterra’s emissies komen van de leverende melkveebedrijven.
Sinds 2018 is de CO2-uitstoot op melkveebedrijven al teruggebracht. Zo is er door goede landbouwpraktijken al 2% reductie bereikt. Ook met het vastleggen van koolstof en een verandering in landgebruik zijn al stappen gezet.
Hurrel geeft aan dat bezoeken aan Europa, China en de Verenigde Staten hem hebben geleerd dat duurzaamheid bovenaan de agenda van klanten staat. Ook concurrerende zuivelondernemingen treffen daarom gelijksoortige maatregelen.