Mark Pasveer RundveeNieuws

Europese melkprijs net boven € 40 in oktober

De gemiddelde Europese melkprijs komt in oktober € 0,70 cent lager uit dan in september en komt uit op € 40,64 per 100 kilo melk. Dat blijkt uit de maandelijkse publicatie van EDF-ZuivelNL Internationale Melkprijsvergelijking en is gebaseerd op 4,2% vet en 3,4% eiwit. In vergelijking met vorig jaar ligt de gemiddelde berekende melkprijs maar liefst € 13,50 per 100 kilo lager.

Tussen de Europese ondernemingen onderling zijn wel verschillen. Het Franse Danone levert in oktober het meest in met € 2,50. De basisprijs wordt berekend op basis van 80% van de referentieprijs voor de Franse markt, de rest voor exportmarkten. Beide prijzen daalden in oktober. Het wegvallen van een premie zorgde voor een daling van € 0,50 van de melkprijs.

Milcobel uit België, het Duitse Hochwald en Lactalis uti Frankrijk, verlagen hun melkprijs met € 1. Het Engelse Saputo kon als gevolg van een seizoenstoeslag een verhoging doorvoeren, ondanks dat de vet- en eiwitwaarde daalden. De melkprijs stijgt in oktober met € 1,38 naar € 38,99.

FrieslandCampina onder het Europese gemiddelde

Een groot verschil met Capsa uit Spanje dat in oktober nog € 49,32 per 100 kilo melk uitbetaalt en de lijst aanvoert. Dairygold uit Ierland sluit de rij met € 34,14. FrieslandCampina staat met € 39,79 onder het Europese gemiddelde. Opvallend is dat Franse zuivelondernemingen allemaal meer dan € 44 uitbetalen. Ook het Finse Valio betaalt bovengemiddeld uit met € 46,46 per 100 kilo melk.

Volgens het rapport daalt de melkaanvoer in alle grote zuivelexporterende regio’s, behalve in Australië. De markt is redelijk in evenwicht. Een lagere melkaanvoer zorgt voor krapte in aanbod, anderzijds is de vraag naar zuivel niet groot. Door een ongunstige EUR/USD koersverhouding en de huidige prijsniveaus is het volgens het rapport voor Europa moeilijk de concurrentie aan te gaan op de wereldmarkt.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin