Eiwitproductie in de Europese Unie moet meer gebaseerd worden op plantaardige eiwitten, bijvoorbeeld uit soja. Foto: Cor Salverius AlgemeenNieuws

Europese eiwitstrategie hoger op agenda

Eiwitproductie in de Europese Unie moet meer gebaseerd worden op plantaardige eiwitten, waarvan de productie klimaat en biodiversiteit minder schaadt. Dat betogen de Europese lidstaten Denemarken, Duitsland, Tsjechië, Estland, Ierland en Luxemburg.

Minister Femke Wiersma zegt blij te zijn met de oproep van de landen om te komen tot een Europese eiwitstrategie. Ze vindt het van belang dat de hele voedselketen betrokken wordt bij de eiwitstrategie. “Markt- en ketenpartijen moeten hun rol pakken om de toekomstbestendige productie van eiwitten mogelijk te maken.” De minister zegt ook dat de Europese eiwitstrategie moet worden ontwikkeld in een brede Europese voedselvisie.

Een aantal lidstaten vreest dat de productie van plantaardige eiwitten ten koste gaat van de productie van dierlijke eiwitten. Daar zijn de lidstaten op tegen. Wiersma heeft zich daarover niet uitgelaten. Zij benadrukt wel het belang van het verdienvermogen van de boer.