Foto: Ton Kastermans AkkerbouwNieuws

Europese Commissie heeft zorg over aardappelmot

De verspreiding van de Amerikaanse aardappelmot in Spanje is reden tot zorg.

Europees commissaris Vytenis Andriukaitis zegt dat de situatie in Spanje onderwerp is van een komend overleg van het permanent comité voor planten, dieren, voeding en diervoer (Scopaff).

De mot (Tecia solanivora) is in de jaren negentig geïntroduceerd op de Canarische eilanden vanuit Midden- of Zuid-Amerika. Vanuit de eilanden is de mot in Spanje gekomen. Het insect staat op de lijst van schadelijke organismen, die op grond van de Europese regels bestreden moeten worden.

Productieverlies

De larven van de mot doen zich tegoed aan aardappelknollen. Dat leidt tot productieverlies. Er zijn echter ook aanwijzingen dat de mot maar een deel van de aardappels aantast, en dat de productie van de overige knollen daardoor juist vergroot. Duitse onderzoekers van de universiteit van Göttingen, die publiceerden in Ecological Applications, kwamen tot die conclusie bij een onderzoek dat erop gericht was na te gaan hoe groot de schade van de mot is.

Groter verspreidingsgebied

De Spaanse Europarlementarier Estefanía Torres Martínez heeft bij de Europese Commissie aandacht gevraagd voor de mot, die in een steeds groter gebied zou voorkomen. Torrez Martinez vindt dat de mot efficient moet worden aangepakt, voordat de larve via winkels verder verspreid wordt.

Beheer
WP Admin