Europees rapport: geen kanker door glyfosaat
De onkruidbestrijder glyfosaat kan niet als kankerverwekkend worden geclassificeerd.
Evenmin heeft het middel effect op de geslachtscellen of beïnvloedt het de voortplanting. Het middel kan wel ernstig oogletsel veroorzaken. Dat concludeert de Assessment Group on Glyphosate, die door de Europese Commissie is ingesteld om de werkzame stof glyfosaat te beoordelen op grond van de bestaande wetenschappelijke kennis. De AGG wordt gevormd door de toelatingsautoriteiten van Nederland (Ctgb), Frankrijk, Hongarije en Zweden.
11.000 pagina’s beschikbare gegevens
Op basis van 11.000 pagina’s beschikbare gegevens over het middel hebben de vier toelatingsautoriteiten de werkzame stof beoordeeld. Het rapport is deze week gepubliceerd en kan worden gebruikt bij een hernieuwde toelating van het middel.
Wellicht verlenging
De Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa en het Europese chemicaliën agentschap (Echa) moeten de toelating van glyfosaat verder beoordelen. Belanghebbenden kunnen nog commentaar leveren. Dat zal naar verwachting dit najaar gebeuren. De Efsa zal dan een oordeel vormen dat ook getoetst is bij deskundigen in verschillende lidstaten. Dat kan er uiteindelijk, maar niet eerder dan eind volgend jaar, toe leiden dat glyfosaat alsnog een verlenging van de toelating krijgt.
Nieuwsbrief gewasbescherming
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gewasbescherming.
@Rene Boom. Er wordt nu al druk gespeculeerd over een vierde covid golf. De griep is op dit moment helemaal non existent terwijl de mensheid daar duizenden golven van heeft meegemaakt. Daarbij stierven volgens de statistieken tussen de vijf en tien keer zoveel kinderen en jong volwassenen dan bij covid. Nooit geen lockdown voor gehad en we werden ook niet gegijzeld totdat we een “vaccinatie paspoort” konden tonen. Wat betreft de glyfosaat vind ik dat we dat net als alle andere gewasbeschermingsmiddelen op een verantwoorde manier gebruiken.
Wat ze ook onderzoeken,de milieubeweginng blijft toch wel tegen glysofaat.Van die duizenden gebruikers is er altijd wel iemand te vinden die een vreemde ziekte krijgt bewijs dan maar dat het niet van glysofaat komt,onmogelijk.Neemt niet weg dat je voorzichtig moet om springen met alle bestrijdings middelen.In de glastuin werd in de zestiger jaren veel met vergif gespoten in dichte kassen en nauwelijks beschermingsmiddelen,op merkelijk hoeveel mensen vroeg zijn gestorven aan allerlei vreemde ziektes.
Kunnen we ook weer chloorprofam gebruiken als dit ook mag of is dit wisselgeld om glyfosaat te mogen blijven gebruiken.
Presies fArmer. Dat de ouderen en zwakken werden gevaccineerd met een experimentele vaccines die mischien in 2023 toelating krijgen kon ik nog inkomen. Echter, experimentele vaccines gebruiken op jong volwassenen en kinderen die voor covid helemaal geen risico lopen en die hun hele leven nog voor zich hebben is op zijn zachtst gezegt crimineel. Daarvoor kan die ontheffing nooit bedoeld zijn geweest! Deze lugubere praktijken baren mij veel meer zorgen dan de covid ooit gedaan heeft. Er worden zelfs loterijen opgezet waarin je miljoenen kunt winnen als je jezelf laat vaccineren! En dan wordt er gezeurd over Glyfosaat waarbij zelfs onder een vergrootsglas weinig negatiefs te melden is.
beste W
Ik zou opletten met conclusies te trekken dan jong volwassenen en kinderen geen last hebben van covid.
Als je het van dichtbij ervaart zul je een andere gedachten hebben. Verder moeten we glyfosaat inzetten waar het voor is(moeilijk te bestrijden onkruid) en niet te pas en onpas inzetten omdat het niks kost en wel makkelijk is om een paar spiertjes groenbemester ff weg te werken. Gepast omgaan en nadenken voor het inzetten.
t
Er zijn niet veel landen in de wereld die hun burgers bewust vergiftigen. Landen met een hoog verstandsniveau waaronder usa gebruiken glyfosaat. Als glyfosaat slecht zou zijn voor de amerikaanse burgers dan zou het daar verboden worden.
Je kunt wel gelijk hebben, maar ik ben het niet helemaal met je eens. Glyfosaat of Round-Up is ontwikkeld voor oorlogsdoeleinden. In de USA wordt het veel gebruikt. Maar ik heb grote ??????? hoe lang dat goed blijft gaan. Het product wordt maar heel langzaam afgebroken in de grond . minimaal 50 jaar. Daarom moeten wij er netjes en zorgzaam mee omspringen en het inzetten als het strikt noodzakelijk is en niet zo maar in het wilde weg. hiermee moeten we hopen dat we het middel kunnen blijven gebruiken.