Foto: Robert Bodde AlgemeenNieuws

Erfbetreder meldt vaker dierwelzijnsproblemen

Erfbetreders maken vaker melding van problemen met dierwelzijn op een bedrijf bij het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren. Dat concludeert het meldpunt uit cijfers van 2017.

Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren kreeg vorig jaar 114 meldingen binnen. Daarnaast ziet het loket dat er meer zorgelijke economische ontwikkelingen zijn waardoor veehouders in de problemen komen. Dit kan volgens het loket problemen met dierwelzijn tot gevolg hebben.

Meeste meldingen over rundveebedrijven

Het loket ziet het stijgende aantal meldingen door erfbetreders als positief punt, een teken dat deze mensen betrokken zijn bij hun klanten, de veehouders. De meeste meldingen worden door het loket zelf in behandeling genomen. In 30% van de gevallen is de melding opgepakt in het reguliere zorgcircuit. De meeste meldingen (75%) betroffen rundveebedrijven, hierin was een lichte daling te zien van 5%. Verder ontving het vertrouwensloket meldingen over geiten-, schapen-, varkens- en pluimveehouderijen.

Het vertrouwensloket is een initiatief van de veehouderijsector zelf en is bedoeld om het signaleren en aanpakken van dierverwaarlozing te faciliteren. Erfbetreders kunnen ook bij het loket terecht met vragen.

Beheer
WP Admin